Radar

Folkhögskola ordnar drop-in för att sätta potatis 

Jonas Wilson, biträdande rektor på Holma folkhögskola.

Varje onsdag fram till juni har Holma folkhögskola i skånska Höör drop-in för alla som är intresserade av att odla och sätta potatis. LFT har ställt fem frågor till biträdande rektor Jonas Wilson.

Vad är tanken med drop in-dagarna?

– Egentligen hade vi planerat att ha öppet hus den 16 maj, som vi brukar ha varje år. Förra året kom det 1000 personer. Men på grund av coronaläget bestämde vi oss istället för att ha ett slags lågintensivt öppet hus, utspritt över flera onsdagar där folk får komma och se hur vi jobbar och samtidigt kan få med sig potatis hem. Det gör vi som en del i Omställningsnätverkets potatisupprop, men marknadsför det försiktigt och ser till att vi inte blir för många. 

Vilka vänder ni er till?

– Alla som är intresserade av odling och vill ha med sig potatis hem. Jag tror de flesta som kommer är härifrån trakten. Hela skolan har en slags dröm om att knyta an till lokalsamhället och sprida idéer om hur man tar hand om och verkar i naturen. Vi har väldigt många växter som vi gärna delar med oss av.

Varför gick ni med i potatisuppropet?

– Det passar bra in i idén som vi redan har om att göra det möjligt för människor att komma hit för att hämta sticklingar och börja odla själva. Ju fler som bidrar till matförsörjningen, desto bättre. 

Potatisuppropet inleddes den 11 april av föreningen Närjord och har spridits över hela landet
Potatisuppropet inleddes den 11 april av föreningen Närjord och har spridits över hela landet.  Foto:  Holma folkhögskola

Varför just potatis?

– Potatis är livsviktigt och har varit basen för att våra samhällen har kunnat utvecklas. Det kan odlas enkelt, det finns hundratals olika sorter som passar väl för olika förutsättningar. Att täckodla potatis är också ett bra sätt att förbereda jorden för andra grödor. Det är också bra för att den kan lagras hela vintern.

Är det särskilt viktigt med självförsörjning i dessa tider? 

– Ja, just nu har vi lite av ett kristillstånd och då är det särskilt viktigt att fortsätta odla. Vi skulle få ett mer hållbart samhälle om fler villaträdgårdar eller grönytor användes till matproduktion. Till hösten kan matförsörjning bli ett problem. Av flera anledningar har vi en större självtillit om vi klarar att försörja oss själva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV