Radar

”Villkoren inom jordbruket måste bli bättre”

Vem ska skörda årets jordgubbar? Coronakrisen har ställt frågan om schyssta villkor inom jordbruket på sin spets.

Coronakrisen har väckt frågor kring villkoren inom jordbrukssektorn. Nu vädjar Kommunal om bättre arbetsvillkor i jordbruket och föreslår att några av de tusentals varslade anställs för att trygga skörden av frukt och grönsaker i år.

Nyligen införde regeringen ett undantag från inreseförbudet för utländska gästarbetare i jordbruket, vilket välkomnades av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som larmat om brist på personal.

I en debattartikel i tidningen ATL skriver nu Kommunals ordförande Tobias Baudin att kollektivavtalet ska gälla också i dessa tider: ”Att anlita utländsk arbetskraft får aldrig bli ett sätt att smita från arbetsgivaravgifter och ducka för schyssta villkor.”

Kommunal har i många år tagit del av rapporter om människor från fattiga länder som Litauen, Polen och Ukraina som jobbar fler timmar än vad något kollektivavtal skulle godkänna, till en allt för låg ersättning och med dålig teknisk utrustning.

Jordbruksjobb till ungdomar och nyanlända

Detta möjliggörs genom att arbetsgivare ofta väljer att ingå specialavtal med utländska företag och arbetstagare, vilket kan leda till social dumpning och snedvriden konkurrens, enligt Baudin.

I Storbritannien pågår just nu kampanjen Pick for Britain där regeringen i samarbete med jordbrukssektorn försöker rekrytera uppemot 70 000 personer inför skörden av frukt och grönsaker. Sverige skulle kunna hämta inspiration därifrån, menar Baudin.

I utmaningen att hitta personal till jordbruket, skulle Sverige till exempel kunna använda sig av de tusentals som varslats från sina jobb, men även ungdomar som vill ha sommarjobb och nyanlända, som ännu inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.