Zoom

Coronaviruset nytt hot för mexikanska migrantarbetare

Covid-19-pandemin ökar kränkningarna av migrantarbetares rättigheter, menar Evy Peña vid Centro de los Derechos del Migrante, CDM, ett center för migranters rättigheter.

Högsäsongen för jordbruksarbete närmar sig i USA och tiotusentals mexikaner gör sig redo för att på fälten i grannlandet utföra det jobb som säkerställer att folk får mat på bordet.

USA:s president Donald Trump meddelande nyligen att han avser att stoppa all migration till landet, för att skydda amerikanska jobb i samband med coronakrisen. Enligt medieuppgifter kommer dock jordbruksarbetare att undantas eftersom landet inte klarar sig utan det stora antalet migrantarbetare som vistas på tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna arbeta på landets frukt- och grönsaksodlingar.

Men covid-19-pandemin, där USA för närvarande har flest antal bekräftade fall av smittade, hotar att förvärra de redan osäkra arbetsförhållanden som gäller för migrantarbetare inom jordbruket.

Migrantarbetare drabbas redan av olagliga avgifter för visum, transporter och boende. De exploateras och saknar ofta grundläggande service och tvingas bo i undermåliga bostäder. Mexikanska säsongsarbetare som drivs från sina hem på grund av fattigdom ställs nu också inför risken att smittas av covid-19.

"Systembrister"

Evy Peña vid Centro de los Derechos del Migrante, CDM, ett center för migranters rättigheter, säger till IPS att covid-19-pandemin ökar kränkningarna av migrantarbetares rättigheter.

– I vanliga visumprogram finns många problem, från ögonblicket då arbetare rekryteras. De utsätts för bedrägerier, de erbjuds jobb som inte existerar i USA. Det är ett perverst system där rekryterare och arbetsgivare har all kontroll. Det finns systembrister som kommer bli ännu mer uppenbara nu.

Migrantarbetarna i USA kommer främst från jordbruksstater och gränsdelstater i Mexiko och de får arbeten i jordbruksområden där det råder tillfällig eller permanent brist på arbetare
Migrantarbetarna i USA kommer främst från jordbruksstater och gränsdelstater i Mexiko och de får arbeten i jordbruksområden där det råder tillfällig eller permanent brist på arbetare. Arkivbild. Foto: David Goldman/AP/TT

USA och Mexiko förhandlar om att skicka tusentals jordbruksarbetare inom eller utanför det visumprogram som redan finns för att kunna ta hand om årets skörd i USA. Den mexikanska regeringen har anlitat experter som ska undersöka genomförbarheten i planen, enligt uppgifter till IPS.

Arbetarna skulle komma från Michoacán de Ocampo, Oaxaca, Zacatecas och delstaterna längs gränsen. Planen skulle innebära att vänsterpresidenten Andres Manuel López Obrador får uppskattning hos högerpresidenten Donald Trump. Dessutom skulle den skapa sysselsättning för arbetare på landsbygden mitt i en ekonomisk kris och öka de belopp som migranterna skickar hem till familjer på landsbygden.

Ingen tillgång till sjukvård

Donald Trump som står inför ett ökat behov av arbetare inom jordbruket till följd av pandemin uppmanade den 1 april mexikanska migrantarbetare att komma till USA. ”Vi vill att de kommer hit. De har varit här i åratal och jag har lovat jordbrukarna att de ska få fortsätta att komma.”

De flesta jobb är inom fruktodling och skörd, andra vanliga sysslor är plantering och skörd på andra håll inom jordbruket, och på tobaksodlingar, enligt det amerikanska arbetsdepartementet. Migrantarbetarna kommer främst från jordbruksstater och gränsdelstater i Mexiko och de får arbeten i jordbruksområden där det råder tillfällig eller permanent brist på arbetare.

Jeremy McLean som arbetar vid organisationen Justice in Motion uttrycker oro över de förhållanden som migrantarbetare arbetar under.

– På det sätt som det nu fungerar kommer det inte vara lätt att följa rekommendationerna om social distansering. Hundratusentals människor väntas komma och de kommer inte kunna följa dessa rekommendationer och därmed utsätta sig själva för risker. Det kan innebära att det blir en ny smittovåg och smittspridning. Den här befolkningsgruppen har ingen tillgång till sjukvård och inga sjukförsäkringar. Om de blir sjuka när de befinner sig i ett avlägset område, vad kan de då få för hjälp?, undrar han.

Bristfällig kontroll

I en ny rapport skriver CDM att migrantarbetare ofta utsätts för lönestöld, bristande hälsa och säkerhet, diskriminering och trakasserier som en del av människohandeln.

Mayela Blanco, forskare vid centret Cecig, säger att ett problem är bristen på kontroller och inspektioner av rekryterare och förmedlingsbyråer.

I en ny rapport skriver CDM att migrantarbetare ofta utsätts för lönestöld, bristande hälsa och säkerhet, diskriminering och trakasserier
I en ny rapport skriver CDM att migrantarbetare ofta utsätts för lönestöld, bristande hälsa och säkerhet, diskriminering och trakasserier. Arkivfoto. Foto: David Goldman/AP/TT

– I Mexiko finns det fortfarande många luckor när det gäller kontroll och inspektion av de som arbetar med rekrytering. Bedrägerier förekommer fortfarande. Hur ofta kommer de göra inspektioner? Hur kan de garantera att saker kommer att fungera på det sätt som de ska?, undrar hon.

Uppgifter som IPS har tagit fram visar att det mexikanska arbetsdepartementet endast genomförde 91 inspektioner i nio delstater mellan 2009 och 2019 och utdömde böter i 12 fall på en sammanlagd summa runt 153 000 dollar (motsvarande 1,5 miljoner kronor). En del delstater med en hög andel migrantarbetare besöktes aldrig ens av några inspektörer.

"Möjliggör exploatering"

Evy Peña betonar att det finns stora skillnader mellan USA och Mexiko när det gäller arbetsmarknadens skyddssystem och att mexikanska arbetare lämnas utanför på grund av denna klyfta.

– Länder som Mexiko ser tillfälliga visum som en lösning när det gäller arbetsmigration och möjliggör exploatering av sina medborgare, säger hon.

Till följd av pandemin och dess risker uppmanade 37 organisationer den amerikanska regeringen den 25 mars att säkerställa drägliga bostadsförhållanden med möjlighet till karantän, säkra transporter, testning av arbetare innan de anländer till USA, social distansering på gårdar och betald vård för de som blir sjuka i covid-19.

Mayela Blanco framhåller att migrantarbetare ofta saknar tillgång till rättvisa villkor och ersättningar.

– Ju fler visum som utfärdas desto större blir behovet av tillsyn. Mexiko måste följa internationella arbetslagar.

Jeremy Mclean lyfter fram behovet av en ny amerikansk lag som garanterar rättigheter för migrantarbetare, som är så viktiga för ekonomin, vilket understryks av den ökande efterfrågan i effekterna av covid-19.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV