Radar

Allt fler på flykt inom sina länder

Över 50 miljoner människor är flyktingar i sina egna länder, enligt en rapport från NRC flyktinghjälpen.

Över 50 miljoner människor i världen lever som flyktingar i sina egna länder, enligt en ny rapport. ”Det är ett kollektivt misslyckande av episka proportioner i skyddet av världens mest utsatta människor”, säger Jan Egeland, chef för NRC flyktinghjälpen.

Internflyktingarna i världen är nästan dubbelt så många som de 26 miljoner flyktingar som flytt till ett annat land.

Bara under 2019 tvingades över 33 miljoner människor fly inom sina länder, visar en rapport från den norska hjälporganisationen NRC dess övervakningsorgan IDMC, som uppger att de 50,8 miljoner internflyktingarna är en ny dyster rekordsiffra.

”År efter år driver konflikter och våld miljoner människor från sina hem”, säger NRC-chefen Jan Egeland i ett skriftligt uttalande och fortsätter: ”Det är ett kollektivt misslyckande av episka proportioner i skyddet av världens mest utsatta människor”.

Men det är inte bara väpnade konflikter som får människor att tvingas fly. Över fem miljoner är på flykt undan naturkatastrofer och klimatförändringar.
Organisationerna varnar för att internflyktingarna är extra utsatta för coronaviruset.

”Internflyktingar är ofta väldigt utsatta människor som lever i överfulla läger med liten eller ingen tillgång till hälsovård”, säger Alexandra Bilak vid IDMC.

”Det (viruset) kommer att försämra deras redan farliga förhållanden genom att begränsa deras tillgång till grundläggande vård och humanitär hjälp”, säger hon vidare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV