Radar

Österrikare hugger in i jordbrukssektorn

Österrike vill hitta lokala arbetare till arbeten inom jordbrukssektorn som oftast utförs av utländsk arbetskraft.

Många jordbruk i Europa har drabbats hårt av coronapandemin, då gränsstängningar stoppar den utländska arbetskraften. I Österrike satsar myndigheter på att sysselsätta arbetslösa österrikare inom sektorn.

Tjecker är viktiga i det österrikiska jordbruket, och många kommer i vanliga fall över gränsen för att arbeta hos bönder som behöver hjälp.

Men sedan Österrike stängde sina gränser har jordbruksdepartementet i stället börjat para ihop arbetslösa österrikare med lediga jordbruksjobb.

På sajten dielebensmittelhelfer.at (mathjälparna) söker runt 20 000 människor anställning. Just nu är ungefär 2 000 av dem i gång med att hitta passande jobb hos de 450 små och medelstora jordbruk som anslutit sig till tjänsten. De söker sammanlagt runt 4 000 anställda.

Ville hjälpa bönderna

Familjen Schreibers gård ligger i Steinebrunn nära gränsen till Tjeckien och klarar inte verksamheten utan hjälp. Genom den nya sajten har familjen på bara några dagar kunnat anlita två personer som planterar grönsaker, blommor och örter.

En av dem är Jan Simka som i vanliga fall arbetar som livsmedelsgrossist men nu har fått tid över.

– Jag ville använda den här tiden på ett bra sätt och hjälpa våra bönder, säger han och medger att jobbet på vissa sätt är hårdare och mer monotont än han förväntat sig.

Både han och hans nya kollega Kerstin Krueckl säger att de vill hjälpa till att hålla landets matkedja i gång.

En del bönder hoppas att sajten ska kunna fortsätta att matcha arbetare och lediga jobb även efter krisen.

I Österrike har drygt 500 människor rapporterats avlidna i sviterna av coronaviruset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV