Radar

Kraftig ökning av matbrist i Västafrika

Matpriserna i området ökar snabbt och många matvaror har blivit svåra att få tag på på grund av de restriktioner som har införts.

I Västafrika kan coronakrisen i kombination med konflikt och osäkerhet innebära att antalet människor som hotas av matbrist och undernäring nästan tredubblas, rapporterar biståndsorganisationen Oxfam. 

I de länder som sedan tidigare kämpat med humanitära kriser har situationen förvärrats som en följd av coronapandemin. Matpriserna i området ökar snabbt och många matvaror har blivit svåra att få tag på på grund av de restriktioner som har införts. I Burkina Faso har exempelvis priset på matolja fördubblats på bara några dagar. 

Flera ledare från jordbruksorganisationer samarbetar nu med icke-statliga organisationer och uppmanar myndigheterna att se till att mat kan transporteras över gränserna och ge stöd åt de mest utsatta.

Jordbruket utgör nästan en tredjedel av Västafrikas ekonomi och är den främsta inkomstkällan för en stor del av befolkningen. Många jordbrukare drabbas redan ekonomiskt i krisen, bland annat på grund av svårigheter med att få tag på fröer och gödningsmedel.

– Vi har tappat 75 procent av vår marknad sedan stängningen av staden Bobo Dioulasso. Den här situationen är outhärdlig eftersom vi inte längre har råd att betala våra 13 anställda och våra leverantörer, säger Toe Hazara, som arbetar på mejeriet Café Rio i Burkina Faso, till Oxfam.

Nätverket Economic Community of West African States (ECOWAS) uppger att effekterna av coronapandemin i området kan orsaka en stor ökning av antalet människor som riskerar matbrist och undernäring, från 17 miljoner till 50 miljoner människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV