Radar

Tusentals djur döda på svenska djurparker

 Under de senaste tre åren har 13 addaxantiloper avlivats eller dött på Kolmårdens djurpark.

Varje år dör och dödas hundratals utrotningshotade och helt friska djur på svenska djurparker. Det visar en granskning av Djurrättsalliansen. Många är så kallade överskottsdjur, som det inte längre finns utrymme för.

Djurrättsalliansen har granskat tio av landets större djurparker, bland dem Borås djurpark, Kolmården och Skansen. Under de senaste tre åren har 2 565 djur dött på de granskade djurparkerna, 808 av dessa djur dog under 2019.

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

Få släpps tillbaka till sin naturliga miljö

Några exempel på utrotningshotade eller friska djur som har avlivats på de olika djurparkerna är addaxantilopen, kattugglor, lejon, vargar, björnar, järvar, rävar, gulbröstad kapuchin och makaker.

Djurrättsalliansens granskning visar också att väldigt få av de djur som tillhör hotade arter och hålls i fångenskap någonsin kommer att släppas tillbaka till sina naturliga miljöer för att stärka de vilda populationerna.

Till exempel finns det idag färre än 30 addaxantiloper kvar i det vilda, vilket innebär att arten är akut utrotningshotad. Under de senaste tre åren har 13 addaxantiloper avlivats eller dött på Kolmårdens djurpark. Tidigare år har 28 utrotningshotade addaxantiloper avlivats, trots att de var helt friska.

Kolmårdens djurpark som säger sig föda upp dem för att placera ut dem i det vilda har endast gjort det vid två tillfällen, en gång på 1990-talet och 2007 då en individ utplacerades, enligt granskningen.

Avlivar friska vildhundsungar

På Borås djurpark finns bland annat den afrikanska vildhunden, en art som djurparken själva lyfter fram som en av de mest hotade i Afrika. En granskning av SVT år 2018 visade att Borås djurpark under åren 2014–2016 avlivade 16 friska afrikanska vildhundar. 

Afrikansk vildhund
Afrikansk vildhund. Bilden är tagen i Botswana. Foto: Christopher Torchia/TT/AP 

Under 2017–2019 dog ytterligare 21 vildhundar, men Borås djurpark vill inte svara på hur. I SVT:s granskning uppdagades det även att djurparken regelbundet avlivar friska ungar.

År 2019 ökade antalet besökare på svenska djurparker med 20 procent, vilket innebär att totalt nio miljoner personer besökte svenska djurparker.

De djurparker som varit med i granskningen är Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Nordens ark, Ystads djurpark, Skånes djurpark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen och Furuviksparken. I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och fiskar.