Radar

Havssköldpaddor stortrivs i coronatider

Med människor i karantän får havssköldpaddorna hav och ständer för sig själva.

Karantänsbestämmelser tvingar miljontals människor att stanna hemma för att bromsa spridningen av coronaviruset. Och några som stortrivs utan mänskligt sällskap är havssköldpaddor.

Folktomma stränder tillsammans med minskad nedskräpning ger dem lugn och ro att lägga ägg, rapporterar CBS News.

– Vi är glada över att se våra sköldpaddor må bra i den här miljön. Vår värld har förändrats, men dessa sköldpaddor har gjort detta i miljoner år och det är bara lugnande och ger oss hopp om att världen fortfarande pågår, säger Sarah Hirsch, forskningschef vid ett marininstitut i Florida, till WPEC.

Det kommer att bli ett bra år för havssköldpaddorna konstaterar Hirsch, som också säger att med färre människor på stränderna så passar sköldpaddorna på att para sig närmare land, vilket är säkrare för dem.

Alla sju arter av havssköldpaddor är hotade. Enligt det amerikanska vetenskapsorganet NOAA är de största hoten som havssköldpaddor möter i USA skador på häckningsplatser, att av misstag fångas av fiskare, att fastna i skräp och att bli påkörda till havs.

David Godfrey, från organisationen Sea Turtle Conservancy, säger till CBS News att eftersom mycket färre människor, båtar och lastfartyg rör sig ute nu så minskar riskerna för sköldpaddorna att oavsiktligt dödas.

”All minskad mänsklig närvaro på stranden innebär också att det kommer att finnas mindre skräp och annan plast som kommer in i den marina miljön”, skriver Godfrey i ett mejl till CBS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV