Radar

Fredsorganisationens årsmöte kuppades av högerextrema

"Jag blev framförallt väldigt arg på de som utförde kuppförsöket för att de kör över demokratin, en så vital del av det svenska civilsamhället", säger Rasmus Canbäck, sammankallande i PeaceWorks valberedning.

Att Coronakrisen gör samhället mer sårbart på olika sätt, blev tydligt för ungdomsorganisationen PeaceWorks, när deras digitala årsmöte kuppades av högerextrema krafter i mars. Organisationen svarade med ett extrainsatt årsmöte, som blev det största för en ungdomsorganisation i modern tid.

Mötet den 18 mars skulle hållas digitalt med anledning av coronaläget, men avbröts ganska snabbt av tekniska problem. Snart upptäckte de närvarande att mötet tagits över av okända personer, som öppnat en ny möteskanal. En snabb sökning på Google visade att det var representanter från Ungsvenskarna och Konservativa förbundet.

Kuppmakarna tog över mötespresidiet, valde in sju nya personer på förtroendepositioner och påstod utifrån föreningspraxis att mötet var beslutsmässigt. I sociala medier utropade sig Adam Ahlenblom från Konservativa förbundet som ny ordförande. I hans ansökan till ordförandeposten framgick det varken att han var aktiv i Konservativa förbundet eller att han har tillräckliga kvalifikationer för att leda en förening.

– Det kom som en överraskning. Man kan konstatera att de lyckades ta oss på sängen, säger Rasmus Canbäck, sammankallande i valberedningen som inte var närvarande på mötet.

Hur reagerade du när du fick höra talas om det här?

– Jag blev framförallt väldigt arg på de som utförde kuppförsöket för att de kör över demokratin, en så vital del av det svenska civilsamhället. I PeaceWorks finns en tyst överenskommelse att man står bakom den ideologi som finns i föreningen. Att genomföra en sån här kupp är nedlåtande mot dem som arbetat inom föreningen och kämpat för att bygga upp en verksamhet som människor verkligen tror på.

Smög sig in på demokratiskt vis

Att de gav sig på just PeaceWorks har två orsaker, tror han. Dels har det med deras verksamhet att göra.

– Peace Works är en anti-rasistisk organisation med en vänsterliberal syn på världen, vilket går stick i stäv med Ungsvenskarna och Konservativa förbundet.

Strategin de använde, menar Rasmus Canbäck, brukar kallas för entrism och går ut på att smyga sig in i en organisation eller förening för att på ett demokratiskt vis ta över med sin egen ideologi.

En annan orsak till att det drabbade just PeaceWorks, tror han, är deras sårbara och tillgängliga struktur. Till skillnad från större föreningar, där distrikt eller regioner måste utse ombud som representanter innan de kan röstas fram, kan i princip vem som helst ställa upp samma dag som mötet hålls. Det gör det svårt att hinna med kvalitetskontroller av personerna.

– Det är en fin tanke att det ska vara nära mellan makten och gräsrötterna men jag tror också att det är den största faktorn till att det blir lätt att kuppa mötet. Det räcker i princip med att du och 20 kompisar kommer dit.

Största årsmötet inom modern tid

Men den 14 april fick PeaceWorks revansch. På det extrainsatta digitala årsmötet deltog det 438 personer som slutit upp bakom styrelsen, och valberedningens förslag gick igenom.

– Det blev det största årsmötet för en ungdomsorganisation i modern tid. Den positiva effekten blev att vi visade att vi inte ska låta oss kuppas. Alla nya stödmedlemmar innebär en jätteskjuts för organisationen och att PeaceWorks går starkare ur det här. Det visar också att civilsamhället ställer upp för varandra, säger Rasmus Canbäck.

Mötet genomfördes på ett odramatiskt sätt, med en genomgång av vanliga formalia. För att undvika att råka ut för något liknande i framtiden togs ett beslut om att under året se över stadgarna.

Den här formen av kupper är ganska ovanliga. Senaste gången det hände, enligt Rasmus Canbäck, var 2014, då föreningen Nordens Ungdomsförbund höll på att kuppas av Sverigedemokraterna, men sedan kuppades av SSU istället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV