Radar

Fler desperata amerikaner i behov av mathjälp

Matlådor delas ut vid en matbank i Pittsburgh i Pennsylvania i veckan.

Köerna av tusentals bilar tycks aldrig ta slut. I det hårt coronavirusdrabbade USA har ekonomin tvärnitat med omfattande varsel och uppsägningar som följd. Och ett sällan skådad inflöde till landets matbanker.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här.

Den bankanställda tvåbarnsmamman Erica Campos i Texas berättar för public servicekanalen NPR att hon känner sig generad, att hon nästan skäms. Det är första gången hon är på en matbank.

– Jag var tvungen att ta mig förbi skamkänslorna. Det finns ingen skam i att se till att mina barn har mat på bordet.

Ekonomin rasade

Campos har det bättre än många, hennes jobb är stabilt och hon har bil och bostad. Men hon är beroende av det underhåll på motsvarande 12 000 kronor i månaden som hennes exman brukar betala för de två döttrarna. När han förlorade sitt jobb i hotellbranschen, på grund av coronapandemin, rasade även Campos ekonomi.

Hennes berättelse är inte unik. Matbanker i många delstater vittnar om ett enormt inflöde av desperat behövande.

Stora delar av USA har mer eller mindre stängts ner för att minska spridningen av covid-19 och över 22 miljoner människor har förlorat sina jobb den senaste månaden, skriver tidsskriften Fortune. Bara förra veckan ansökte 5,2 miljoner människor om arbetslöshetsstöd, enligt myndighetsstatistik.

Matbanken som Erica Campos besökte drivs av hjälporganisationen Feeding America och ligger i Texasstaden San Antonio. Den har ett 18 000 kvadratmeter stort lager där äpplen och potatisar trängs med torrvaror och kött. Under normala omständigheter stöttar man omkring 60 000 behövande i regionen men nu har hjälpbehovet fördubblats, enligt anläggningens chef Eric Cooper.

I förra veckan hade hela 6 000 familjer registrerat sig för matpaket och när de började delas ut dök ytterligare 4 000 upp.

–Jag fick panik, jag har aldrig sett en så lång kö. Jag ringde våra lager för att få ut fler lastbilar med mat. I slutet av dagen hade vi lyckats hjälpa 10 000 familjer, berättar Cooper för NPR.

Gav en miljard

Liknande scener utspelar sig i bland annat Pittsburgh i Pennsylvania, New Orleans i Louisiana och Detroit i Michigan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Ett drönarfoto av de ofantliga bilköerna i Texas blev viralt och ledde till att matbanken fick in motsvarande 1 miljon kronor i donationer, skriver lokaltidningen San Antonio Express-News.

Amazongrundaren Jeff Bezos, världens rikaste person, gav nyligen motsvarande en miljard kronor till Feeding America.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV