Radar

EU stänger dörren för de mest sårbara

Den italienska kustbevakningen söker efter migranter i vattnen utanför Sicilien.

Flera länder i Europa har försökt hindra hjälporganisationer att rädda liv till havs, med hänvisning till covid-19. Läkare Utan Gränser uppmanar nu europeiska regeringar att sluta använda coronapandemin som ett svepskäl för en dödlig migrationspolitik.

Organisationens uppmaning kommer efter de scener som utspelade sig på Medelhavet under påskhelgen, då Malta och Italien avstod från att rädda människorna på flera överfulla gummibåtar, med hänvisning till covid-19.

Länderna nekade dessutom närmare 200 personer, som räddats av hjälporganisationerna, en säker hamn.

– Läkare Utan Gränser är oroade över att länder använder smittskyddsåtgärder som ett verktyg för att rättfärdiga kränkningar av internationell rätt och humanitära principer, vilket leder till att de mest sårbara dör vid Europas gräns, säger Annemarie Loof, operativ chef för Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Kalkylerat och cyniskt  utnyttjande?

Europeiska flyg övervakade området ovanifrån men ingrep inte, trots att de såg hur situationen förvärrades. Fem personer har bekräftats döda och sju är försvunna som en direkt följd av detta.

Den 12 april förlorades kontakten med en båt med 85 passagerare som nu befaras ha kapsejsat, trots att den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex hävdar att båten nått fram till Sicilien, enligt Läkare Utan Gränser.

– Tysklands uppmaning till hjälporganisationer att avsluta sök- och räddningsinsatserna till havs är diskriminerande och oproportionerlig. Detsamma gäller Italiens och Maltas beslut att stänga sina hamnar för de som räddats, säger Annemarie Loof.

– I bästa fall är det här oinformerade och reflexmässiga reaktioner, i värsta fall är det ett kalkylerat och cyniskt utnyttjande där oro för folkhälsan används som ett svepskäl för att förbjuda livräddande insatser och stänga dörren för människor i desperat behov av skydd,  fortsätter hon.

EU hindrar hjälporganisationer

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM är åtminstone 650 000 flyktingar och migranter fast i Libyen just nu. Därutöver finns även 150 000 libyska internflyktingar.  Bara under den senaste veckan har fler än 700 personer försökt fly från landet i instabila gummibåtar. Många båtar stoppas och tvingas tillbaka till Libyen av den libyska kustbevakningen.

Trots att det finns ett stort behov av dedikerade sök- och räddningsinsatser fortsätter EU att frånsäga sig sitt ansvar och att hindra hjälporganisationer från att göra en insats, menar Läkare utan Gränser.