Radar

Klimatstrejkerna fortsätter på nätet

Under de senaste veckorna har människor över hela världen lagt upp bilder på sociala medier när de klimatstrejkar i hemmet.

Den stora globala klimatstrejken som var planerad till den 24 april kommer som en följd av coronapandemin att hållas som ett globalt livesänt webbevenemang istället.

Sedan flera veckor tillbaka har klimat- och ungdomsrörelsen Fridays for future (FFF) hållit sina skolstrejker online och via sociala medier. Människor från hela världen lägger upp bilder på sig själva med lappar och skyltar med klimatbudskap.

”På grund av rådande omständigheter har vi som strejkar på Mynttorget bestämt att flytta strejken online. Vi väljer att lyssna på forskningen och experterna och vill inte utsätta personer i riskgrupper för fara.” skriver exempelvis FFF Stockholm på Facebook. De avslutar med: ”Visa våra politiker och alla som är hemma-isolerade att vi är många och att vi inte tänker ge upp!”

Den 24 april då klimatstrejker skulle hållits på gator och torg över hela världen anordnar nätverket istället en global och dygnslång så kallad live stream med rapporter från aktivister och intervjuer med forskare och experter, blandat med musik- och poesiframträdanden.

Under denna och nästa vecka anordnar FFF även en rad webbaserade workshops för de som vill engagera sig.