Radar

Katastrof om covid-19 sprids i Jemen

Kvinnor arbetar med att sy munskydd på en textilfabrik i Jemens huvudstad Sanaa.

Jemen har fått sitt första fall av covid-19. Nu varnar organisationen Läkare Utan Gränser för att möjligheten att hantera ett utbrott i det krigsdrabbade landet är väldigt låga. 

– Mer skyddsutrustning och ökade testmöjlighet måste snabbt skickas till Jemen, både till det nationella sjukvårdssystemet men också till hjälporganisationer på plats, säger Caroline Seguin, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Jemen i ett pressmeddelande.

Länder som Jemen, menar hon, är oerhört sårbara för effekterna av covid-19. Det saknas behandlingscenter och i de få sjukhus och vårdcentraler som finns, råder stor brist på intensivvårdsplatser. De skulle dessutom snabbt bli överbelastade eftersom de fortfarande behandlar skadade från kriget eller ger behandling till undernärda barn.

De ekonomiska resurserna för att betala lön till sjukvårdspersonal är små och på landsbygden finns dålig eller ingen tillgång till sjukvård överhuvudtaget, samt inga testmöjligheter, kontaktspårning eller möjlighet att isolera människor.

Om inte extra insatser sätts in snabbt, kommer spridningen av covid-19 få katastrofala konsekvenser, varnar organisationen.