Radar

Enorma mängder gräshoppor slukar skördar

Enorma svärmar av gräshoppor har orsakat skador på cirka 200 000 hektar av skördar i Etiopien vilket gör att ytterligare ungefär en miljon människor behöver akut livsmedelsstöd, enligt FN.

Enorma svärmar av gräshoppor har orsakat skador på cirka 200 000 hektar jordbruksmark i Etiopien vilket gör att ytterligare ungefär en miljon människor behöver akut livsmedelsstöd, enligt FN.

– Det är avgörande att skydda den drabbade befolkningens försörjning, särskilt nu när situationen förvärras av krisen med covid-19, säger Fatouma Seid, representant för FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO i landet.

Ovanligt mycket regn har gett upphov till fler gräshoppor i hela regionen och i Etiopien har särskilt skördar av sorghum, vete och majs påverkats.

Redan före gräshoppornas härjningar behövde miljontals etiopier livsmedelsstöd, och läget kan förvärras ytterligare eftersom fler svärmar väntas.

Samtidigt försöker landet hantera coronaviruset. Hittills har 74 fall av smittan bekräftats men testningen har varit mycket begränsad. Oron är stor för att det bräckliga sjukvårdssystemet kan kollapsa vid utbredd smitta.