Energi

Uteaktiviteter i påsk

Nu börjar vitsipporna slå ut på flera håll i landet, se om du kan hitta vitsippor och andra vårtecken under påskhelgen.

Covid-19 har satt förhinder för alla långresor och större festligheter den här påsken. Men det finns förstås många trevliga saker du kan hitta på ändå. Här är några tips på aktiviteter du kan roa dig med utomhus under påskhelgen – själv eller tillsammans med ett fåtal andra.

Den senaste veckan har våren slagit till, i alla fall i de södra delarna av landet. En trevlig sak du kan göra är att ta en promenad i omgivningen och se vilka vårtecken du kan hitta.

Kanske får du syn på ett blommande körsbärsträd, hör en koltrast sjunga eller ser en tussilago sticka upp. Befinner du dig långt söderut och har riktig tur kanske du till och med redan kan få se en blommande vitsippsbacke!

Att leta efter påskgodis är en lek som kan gå hem hos både stora som små
Att leta efter påskgodis är en lek som kan gå hem hos både stora som små. Foto: Lise Åserud/TT 

Påsklekar

Man blir aldrig för gammal för att leka. En klassisk lek är att gömma ett påskägg med godis i trädgården, men det finns förstås också många andra lekar. Till exempel Ägg boccia som går ut på att kasta små ägg (man kan till exempel använda plastägg eller godisägg) och försöka komma så nära ett stort påskägg som möjligt. Tipspromenad är en annan favorit eller den klassiska leken äggrullning som går ut på att rulla ägg nerför en backe och försöka komma så långt som möjligt (här går det förstås bra att använda vad som helst som är runt om du inte vill köpa riktiga ägg).

Att odla är lätt och roligt
Att odla är lätt och roligt. Har du ingen trädgård att odla i kan du testa att odla på balkongen. Foto: Tore Meek/TT 

Börja odla

Har du en trädgård, en kolonistuga eller bara en balkong så har du också odlingsmöjligheter. Om du inte redan har börjat så fröer inomhus eller i växthus så kan det vara dags nu. Kanske du också kan ägna helgen åt att gräva i ordning ett litet odlingsland?

Glöm inte att kolla kedjan och bromsarna innan du sätter dig på hojen
Glöm inte att kolla kedjan och bromsarna innan du sätter dig på hojen. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Ta en cykeltur

Kanske är du en sådan som cyklar i ur och skur, eller så har cykeln fått stå och damma i ett förråd hela vintern? Oavsett vilket så är det dags att plocka fram den nu och ge dig ut. Har den fått stå och rosta under vintern är det bra med en ordentlig genomgång också, kolla bromsar, växlar och kedjor och om det är ordentligt med luft i däcken. Sen är det bara att packa picknickkorgen, sätta den på pakethållaren eller i cykelkorgen och ge dig iväg!

Gör en insats för fågellivet och bygg en fågelholk
Gör en insats för fågellivet och bygg en fågelholk. Foto: Anders Wiklund/TT

Bygg en fågelholk och sätt upp

Att göra en fågelholk är både enkelt och roligt. Dessutom gör du en viktig insats för fågellivet. Eftersom vi tar bort mycket död ved ur skogarna så saknar många fåglar naturliga boplatser. På natursidan.se kan du hitta ritningar till fågelholkar och läsa om vad du ska tänka på när du sätter upp dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV