Radar

Stormarknad ersätter plastpåsar med matavfallspåsar

Påsen används först som en fruktpåse i butiken, sen som påse för matavfall som senare blir till biogas och biogödsel.

Nu testar en stormarknad i Hässleholm att ersätta de små plastpåsarna i butikens frukt-och gröntavdelning, med matavfallspåsar. Kunderna kan sedan använda samma påse som matavfallspåse i hushållet.

– Vi strävar hela tiden efter att förbättra vårt hållbarhetsarbete och kunderna blir mer och mer miljömedvetna, säger Emil Andersson på Ica Maxi i Hässleholm, som tillsammans med Hässleholm Miljö står bakom pilotprojektet. 

Under tre månader kommer stormarknaden i Hässleholm byta ut alla de små plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen mot de matavfallspåsar som används för att sortera ut matavfall i kommunen.

Påsen, som är gjord av papper, används alltså först som en fruktpåse i butiken, sen som påse för matavfall och så småningom blir det biogas och biogödsel.

Bakgrunden är ett projekt som Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation i avfallsfrågor, genomförde tillsammans med Hudiksvalls kommun. Efter att projektet utsågs till årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan 2020 testade flera andra butiker och kommuner samma koncept.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV