Radar

Stormarknad ersätter plastpåsar med matavfallspåsar

Påsen används först som en fruktpåse i butiken, sen som påse för matavfall som senare blir till biogas och biogödsel.

Nu testar en stormarknad i Hässleholm att ersätta de små plastpåsarna i butikens frukt-och gröntavdelning, med matavfallspåsar. Kunderna kan sedan använda samma påse som matavfallspåse i hushållet.

– Vi strävar hela tiden efter att förbättra vårt hållbarhetsarbete och kunderna blir mer och mer miljömedvetna, säger Emil Andersson på Ica Maxi i Hässleholm, som tillsammans med Hässleholm Miljö står bakom pilotprojektet. 

Under tre månader kommer stormarknaden i Hässleholm byta ut alla de små plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen mot de matavfallspåsar som används för att sortera ut matavfall i kommunen.

Påsen, som är gjord av papper, används alltså först som en fruktpåse i butiken, sen som påse för matavfall och så småningom blir det biogas och biogödsel.

Bakgrunden är ett projekt som Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation i avfallsfrågor, genomförde tillsammans med Hudiksvalls kommun. Efter att projektet utsågs till årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan 2020 testade flera andra butiker och kommuner samma koncept.