Radar

Miljöaktivist mördad i Mexiko

Polis på vakt i Actopan i den mexikanska delstaten Veracruz i augusti 2019, efter ett uppmärksammat mord på en journalist.

En miljöaktivist som motsatt sig öppnandet av gruvor i delstaten Veracruz i Mexiko har skjutits ihjäl, uppger poliskällor enligt mexikanska medier.
Hans kropp hittades, genomborrad av kulor, i det lilla kustsamhället La Mancha i kommunen Actopan.

Adán Vez Lira var bland annat med och organiserade nationellt uppmärksammade evenemang för bevarandet av naturskyddsområden. Han tillhörde även en grupp miljöaktivister som genom rättsprocesser försökt stoppa gruvbrytning i dagbrott i områdena kring Alto Lucero och Actopan.

Miljögrupper har larmat om att gruvbrytning i regionen orsakat skador på bland annat dricksvattentäkter.

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för miljöaktivister, enligt Amnesty International , som uppger att antalet mördade aktivister ökat under de senaste åren.

I januari och februari i år hittades Homero Gómez González och Raúl Hernández Romero, som båda arbetade vid fjärilsreservatet El Rosario i delstaten Michoacán, döda med bara några dagars mellanrum. Miljöaktivister befarar att de kan ha mördats på grund av sitt motstånd mot den illegala skogsavverkning som är ett stort problem i regionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV