Radar

Markägare överklagar gruvplaner på Österlen

Fågeltofta på Österlen – ett av de områden där brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin.

Det brittiska gruvbolaget Scandivanadiums planer på provborrningar efter metallen vanadin i Skåne har upprört många. Tidigare har företaget genomfört undersökningar utanför Hörby, och enligt planen står Österlen på tur.

Bergsstaten har även gett klartecken för provborrning vid Fågeltofta och Killeröd i Skåne – trots protester från markägare och lantbrukare i trakterna. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har tidigare överklagat – liksom nu även två markägare på Österlen, uppger LRF i ett pressutskick.

Formellt överklagades ärendet för tre veckor sedan, men markägarna har nu utvecklat sin överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Gruvplanerna på Österlen har omgärdats av starka protester i området. Bolaget Scandivanadium har å sin sida presenterat projektet som en del av utvecklingen av grön teknologi.

Vanadin har hittills använts för att härda stål och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan. Metallen kan också användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV