Radar

Första coronafallet bekräftat i sargade Jemen

Vårdarbetare förbereder ett rum där coronaviruspatienter ska isoleras på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa.

Ett första bekräftat fall av det nya coronaviruset har rapporterats i krigshärjade Jemen. Ett utbrott i landet – som redan genomlider en av världens värsta humanitära kriser – befaras få katastrofala följder.
Mitt i allt minskas nödhjälpen till delar av landet.

”Det första bekräftade fallet av coronavirus har rapporterats i Hadramout-provinsen”, meddelar den särskilda nödlägeskommittén, som bildats av Jemens internationellt erkända regering för att hantera utbrottet.

Hadramout, i belägen i södra Jemen, kontrolleras av regeringssidan.
Tiotusentals civila har dödats under de senaste fem åren i kriget mellan Huthirebellerna och den saudiskledda militärallians som strider på regeringens sida.

"Överskuggar allt"

Alliansen utlyste ett två veckor långt ensidigt eldupphör i onsdags för att ge utrymme åt försöken att stoppa ett virusutbrott i landet.

– Covid-19-krisen överskuggar allt annat. Det internationella samfundet måste kliva fram och arbeta tillsammans för att skydda Jemens folk, sade Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade arabemiraten och en av nyckelspelarna inom militäralliansen, i torsdags.

Samma dag meddelade FN:s livsmedelsprogram (WFP) att det kommer att halvera sin nödhjälp till människor i de delar som kontrolleras av Huthirebellerna. Detta eftersom donatorerna minskat sin finansiering av hjälpen efter uppgifter om att rebellerna hindrat nödleveranser.

Hjälp varannan månad

– WFP:s insats i Jemen står nu inför en allvarlig brist på finansiering och har inget annat väl än att minska stödet med hälften för att undvika ett totalstopp av stöd i framtiden, säger en talesperson för FN-organisationen.

Det innebär att nödställda familjer från och med i mitten av april kommer att få leveranser från WFP varannan månad i stället för varje månad.

Över 12 miljoner människor i Jemen är beroende av WFP för sin matförsörjning varav 80 procent bor i områden som kontrolleras av rebellerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV