Radar

Oro för att klimatarbetet fördröjs när klimatmötet skjuts upp

FN:s klimatmöte i Glasgow i november ställs in på grund av coronakrisen.

I november skulle FN:s internationella klimatkonferensen COP26 ha gått av stapeln i skotska Glascow. Nu skjuts den på framtiden på grund av Covid-19-pandemin. Greenpeace uppmanar nu Sverige att verka för att klimatarbetet inte fördröjs.

Med anledning av de stora utmaningar som världens länder står inför med de globala effekterna av covid-19, så har FN:s klimatsekretariat UNFCCC beslutat att flytta fram tidpunkten för klimatkonferensen COP26, enligt ett pressmeddelande.

Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace säger i ett uttalande att det är rimligt att vänta med klimatmötet under pandemin, men att det inte betyder att de globala klimatåtgärderna kan vänta.

Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace. Foto: Greenpeace

– De som undertecknat Parisavtalet har förbundit sig att presentera uppdaterade klimatplaner under 2020, oberoende av om COP26 sker under året eller ej.

Sätt människor först

Hon menar att Sverige nu bör sätta press på EU för att utsläppsmålet till 2030 går i linje med forskarnas rekommendationer för att nå 1,5-gradersmålet.

– Regeringar världen över visar genom sitt agerande i coronakrisen att det går att sätta människor först och följa vetenskapliga rekommendationer, det bör de göra också när det gäller klimatet.

Klimatarbetet riskerar att försenas

Att hålla klimatkonferensen via videolänk kan framstå som ett alternativ men är svårt att genomföra vid denna typ av globala möten, då de deltagande länderna ligger i olika tidszoner. I många länder är dessutom tillgången till bredband begränsad, rapporterar TT.

– Klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp, säger Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, till TT.

"Adressera kriserna parallellt"

Enligt Isadora Wronski måste de ekonomiska satsningar som genomförs under coronakrisen ha fokus på att ställa om samhället från ett fossilt beroende, och hon betonar att vi inte har råd att missa möjligheten att skapa långsiktig hållbarhet. 

– Enbart genom att adressera kriserna parallellt kan vi skapa hållbara jobb, ett stabilt och tryggt välfärdssamhälle och hopp om en framtid för kommande generationer.

Ett nytt datum för mötet i Glasgow, som arrangeras av Storbritannien och Italien, ska tas fram i samarbete med de berörda parterna, enligt UNFCCC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV