Radar

Permitterad kabinpersonal får vårdutbildning

Vårdbildningen för flygpersonal på SAS inleddes i början av veckan på Sophiahemmet i Stockholm.

I veckan genomfördes den första av flera planerade vårdutbildningar på Sophiahemmet i Stockholm för de anställda som har permitterats från SAS. Satsningen är tänkt att avlasta sjukvården med anledning av coronaviruset.

Initiativet väcktes när flygbolaget SAS i mitten av mars meddelade att de skulle permittera 10 000 av företagets medarbetare. Rekryteringsföretaget Novare tog kontakt med Sophiahemmets högskola, som sa ja till att ansvara för en intensivutbildning och Wallenbergsstiftelsen gav finansiering till projektet.

– Intresset har varit överväldigande, både från arbetsgivare och från personer som vill gå utbildningen. Det är väldigt angeläget att vi går ihop gemensamt i handlingskraft i det här läget. Det finns ingenting att vänta på, utan vi måste snabbt ta åtgärder, säger Sophiahemmets rektor Johanna Adami.

Den första utbildningen med 30 deltagare från SAS kabinpersonal genomfördes i början av veckan och under de närmsta veckorna räknar man med att utbilda de 300 personer som har anmält sitt intresse.

Börjar jobba direkt

Utbildningen är på tre dagar och ger deltagarna en introduktion i vård, hälsa och omsorg. Det är en blandning av teori och praktik där de får lära sig om hygien, smittspridning, patientmöten, patientsäkerhet, sekretess, livsmedelshygien och olika omvårdnadsmetoder. Tanken är att de ska börja jobba direkt efter utbildningen.

– Det finns en hel hög med arbetsgivare – både privata och offentliga – som står och väntar på dem, inom alltifrån äldreomsorgen till sjukhusverksamheter. De första är redo att börja dagen efter att kursen är slut, säger Johanna Adami.

Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet
Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet. Foto: Pia Robertsson Ronkainen

Till en början kommer den utbildade kabinpersonalen att avlasta sjukvården i region Stockholm, men det har hört av sig folk från olika kommuner och regioner i hela landet.

Rasmus Saveman, 27 år är flygvärd på SAS och en av dem som genomgått den första utbildningen. Han bor i Uppsala där han studerar till gymnasielärare men har jobbat extra som kabinanställd i cirka tre år.

Hans sista flygpass gick till Malaga den 15:e mars. Så fort han fick mailet om möjligheten att gå utbildningen, skickade han in en anmälan.

– Det kändes bra och givet att jag ska kunna använda min tidigare kunskap och erfarenhet för att hjälpa andra nu när jag har tid över. Det känns som att all hjälp vården kan få i nuläget gör skillnad, därför även min hjälp, hur stor eller liten den än kommer att vara.

"Kan inte gå runt och vara rädd"

På kort tid har Rasmus Saveman fått lära sig till exempel hur man byter underlakan medan det ligger en person i sängen, hur man matar någon, att duka för någon med nedsatt syn och andra kunskaper om hygien, lagar, smittskydd och sekretess.

Är du orolig för att själv bli smittad av coronaviruset?

– Eftersom det är sekretessbelagt vet jag inte om viruset kommer finnas just där jag hamnar. Men om någon har smittan litar jag på att det finns bra rutiner och utrustning. Visst hör man varningsklockor men jag har än så länge ganska högt förtroende. Man kan inte gå runt och vara rädd, det blir kontraproduktivt.

Rasmus Saveman är flygvärd på SAS men ska nu jobba inom vården
Rasmus Saveman är flygvärd på SAS men ska nu jobba inom vården. Foto: Sofia Eriksson

Tror du det finns några likheter mellan att arbeta som flygvärd och inom vården?

– Det tror jag. Båda kräver god personkännedom, kommunikationsförmåga, och en flexibilitet kring var man behövs i olika situationer. I kabinen har vi standardrutiner som vi måste följa, det är exakt likadant inom sjukvården.

Kan du tänka dig att du kommer vilja byta bana och fortsätta inom vården när Coronakrisen är över?

– Jag tror inte det. Jag har inte haft en tanke på vården tidigare utan kommer att plugga klart till lärare och fortsätta att jobba extra som flygvärd. Jag älskar flygjobbet, även om det kan vara stressigt och vidrigt ibland – som med alla jobb. Men man vet aldrig, jag har ju inte testat att jobba inom vården. Blir det superbra kanske jag ändrar mig.

Har du i ditt jobb som flygvärd tänkt något på flygets klimateffekter?

– Jag tycker jobbet är så roligt så jag kan inte gå och tänka på det när jag jobbar. Men det är klart att jag vill försöka tänka på det på annat håll. Om efterfrågan blir mindre i framtiden och våra jobb inte kommer att behövas på samma sätt, får man tänka om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV