Energi · Recension

Inblick i de sociala talgoxarnas liv 

Boken handlar främst om talgoxen men läsaren får också lära sig en hel del om fåglar i allmänhet liksom ekologi och forskningshistoria.

Talgoxen är en av de vanligaste och mest välkända fåglarna i vårt land men få har nog studerat dem så noga som Anders Brodin. Han är professor i teoretisk ekologi vid Biologiska institutionen på Lunds universitet, och har forskat på talgoxens minne och förmåga att lösa problem i många år.

Den här lilla boken, Smartast bland mesar, har förstås fokus på talgoxen, eftersom det är författarens specialområde, men Anders Brodin väver också in en mängd fakta och anekdoter om fåglar, ekologi och forskningshistoria i allmänhet. Det gör läsningen mycket fascinerande och allmänbildande, och Anders Brodin har skrivit på ett sätt som gör det lättillgängligt och stundtals till och med roligt.

Det är en spännande värld som öppnas för läsaren. Visste du till exempel att talgoxen har en mycket rik sångrepertoar med över 70 olika läten och dessutom hittar på nya sånger? Att en del hannar är ”gentlemän” medan andra är ”egoistiska bufflar”? Eller att de i svälttider kan anfalla mindre mesar för att äta upp deras fettrika hjärnor?

Jag kommer framöver att se på de här nyfikna och sociala små fåglarna med helt andra ögon.

Om boken:

Titel: Smartast bland mesar
Författare: Anders Brodin
Förlag: Natur och kultur
Sidantal: 234
Utgivning: 11 mars

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV