Radar

EU-politiker kräver traktamenten fast de röstar hemifrån

Under Coronakrisen jobbar EU-parlamentarikerna hemifrån.

Under Coronakrisen jobbar EU-parlamentarikerna hemifrån. Ändå kräver många av dem nu att fortsätta kvittera ut sina dagtraktamenten – pengar som ska gå till hotell- och restaurangräkningar i Bryssel och Strasbourg.

Alla EU-parlamentariker får ett dagtraktamente på 3 550 kronor. Pengarna ska enligt reglerna gå till ”hotellkostnader, måltider och övriga utgifter” som uppstår när de är på tjänsteresa i Bryssel eller Strasbourg.

Men nu rapporterar Svenska Dagbladet att flera EU-parlamentariker vill ha kvar sina dagtraktamenten, trots att de jobbar och röstar hemifrån sedan nästan en månad, och ska göra det i några månader till.

– Omröstningarna förblir, oavsett var vi befinner oss, det viktigaste i vårt parlamentariska arbete. Det är därför som vi borde överväga att ha kvar dagtraktamentena, sade den tyska, liberala EU-parlamentarikern Nicola Beer, till Brysselsajten Euobserver.

Beer sade också att EU-parlamentarikerna inte ska ”straffas” för att de måste jobba hemifrån och får stöd av flera andra politiker, bland annat den konservative polacken Karol Karski.

Diskussionen om dagtraktamenten för hemmaarbete har nu hamnat hos ”Byrån” – EU-parlamentets högsta beslutande organ för internfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV