Nu hotar en allvarlig situation i flera fängelser i Mellanöstern och andra delar av världen när Coronasmittan riskerar att spridas där. I de överbefolkade fängelserna lider fångarna ofta av hälsoproblem sedan tidigare och möjligheten att tvätta sig är begränsad.
Organisationer för mänskliga rättigheter vädjar nu om att samvetsfångar, men även dem med underliggande sjukdomar, ska släppas fria.
En del regimer mörkar fakta eller har ingen koll på läget i fängelserna, hävdar riksdagsledamoten Thomas Hammarberg i en debattartikel i Dagens Arena. Saudiarabien och Egypten är exempel, där det som framkommit visar på skrämmande situationer, menar han.
I ett brev som en fånge i Egypten lyckades smuggla ut berättade han enligt Teller Report bland annat att flera av fångarna hade drabbats av symptom som hosta, feber, förkylning och andningsbesvär.
"Borde inte ens sitta i fängelse"
Panik och oro bröt ut och alla började skriva avskedsbrev till anhöriga. Fångarna vädjade om hjälp till fängelseadministrationen och myndigheter men ingen av fångarna togs till sjukhus eller fick träffa läkare.
Nu vädjar Amnesty International att Egypten ska släppa de tusentals människorättsaktivister, journalister och regimkritiker som sitter fängslade.
– Dessa individer borde inte ens sitta i fängelse, säger Philip Luther, ansvarig för Amnesty International’s forskning och påverkansarbete för Mellanöstern och Nordafrika i ett pressmeddelande.
– Med tanke på den berättigade oron för att egyptiska fängelser är överfulla och lider av dålig hälsovård och hygien- och sanitetsförhållanden, bör myndigheterna även överväga att släppa fångar som hålls i förvar för förundersökning, liksom fångar som är särskilt sårbara för sjukdomen, de med underliggande sjudomar och äldre. Myndigheterna har en skyldighet att se till att alla som sitter fängslade får tillräcklig medicinsk vård, fortsätter han.
Många har tillåtits dö
Enligt Human Rights Watch är Egyptens fängelser ökända för sina dåliga förhållanden. Fångar har till exempel rapporterat att de måste sova i rotationsskift på betonggolv. Celler med ett maxantal på tio fångar, rapporteras hålla upp till 40 eller 50 fångar.
Tillgång till rinnande vatten garanteras inte, toaletter är smutsiga och akuta sjukhusbesök kräver tillstånd från en vakt, oavsett vad läkaren tycker.
– Vi har sett många fångar som tillåtits dö, trots att deras sjukdomar varit hanterbara, säger Amr Magdi, ansvarig för Mellanöstern och Nordafrika på Human Rights Watch till tidningen Time.
Han understryker att organisationen inte vill ge intrycket att de kräver frisläppande av våldsamma gärningsmän eller de som utgör en risk för samhället, utan främst de som häktats för att fredligt ha utövat sina rättigheter.
– Vi talar om tiotusentals i Egypten och i Syrien och hundratals i Gulfländerna, säger han.
Besöksförbud slår hårt mot fängslade barn
Även Palestinier har fler gånger vädjat om att deras landsmän i israeliska fängelser ska släppas fria, av oro för en smittovåg i de överbefolkade cellerna.
Någon dramatisk spridning har inte rapporterats hittills, men uppgifter om smitta finns i några fall.
De säkerhetsåtgärder som de israeliska myndigheterna infört har dessutom skapat problem av en annan typ. För att förhindra smittospridning har totalt besöksförbud införts för alla utomstående, inklusive nära anhöriga och advokater.
Det i sin tur har slagit hårt inte minst mot de omkring 180 barn – den yngsta 12 år ̣– som sitter fängslade, rapporterar +972 Magazine.
Fångläge i ett antal länder
Iran har successivt släppt fångar, den senaste uppgiften från regimen är att 85 000 fångar tillfälligt har släppts. Även regimkritiska fångar ska ha släppts.
Sudans nationella säkerhetstjänst uppger att samtliga politiska fångar har släppts, skriver Reuters. Vittnesmål bekräftar frigivningar, omfattningen är dock okänd.
Egypten förbjuder besök av anhöriga till fängelser, men har inte släppt några fångar. En cell på omkring 25 kvadratmeter kan ofta förvara upp emot 20 fångar. Egypten har omkring 106 000 fångar, varav 60 000 betraktas som politiska fångar enligt organisationen Arabiskt nätverk för information om mänskliga rättigheter.
Saudiarabien ska frige 250 personer som har omhändertagits för brott mot landets migrationslagar. I ett uttalande uppger landets människorättskommission att fler frigivningar väntar.
Syrien friger inga fångar, även om organisationerna Human Rights Watch och Amnesty International vädjar om frigivningar då situationen i fängelser är svår och en spridning av coronaviruset kan leda till ”en enorm humanitär katastrof”. President Bashar al-Assad har skrivit under ett dekret om förkortade strafftider för lindrigare brott.
Turkiets regering uppger att den planerar en reform där 30 000 fångar kan friges. De som inte inbegrips är fångar som dömts för våld mot kvinnor och barn, narkotikarelaterade brott, sexualbrott och brott som kopplas till landets lagstiftning om terrorism. Därmed berör det inte domare, journalister och människorättsaktivister, enligt Human Rights Watch. Turkiet har 375 fängelser med 270 000 fångar.
Etiopien planerar att frige ”tusentals fångar enligt justitieminister Adanech Abebe. Enligt Abebe har eller ska 4 011 fångar friges. De utvalda har dömts för lindriga brott, lättare narkotikabrott eller har mindre än ett år av strafftid.
Afghanistan väntas släppa omkring 10 000 fångar för att undvika spridning av coronavirus, uppger en tjänsteman för AFP.
Kravaller som utlösts av oro inför coronakrisen har dödat ett 20-tal fångar i Colombia. Fängelseupproren spreds till ett tiotal fängelser, som inbegrep flyktförsök. Regeringen har inte släppt några fångar. Landet har 138 fängelser och 123 000 fångar enligt en fångombudsman.
Venezuela uppges ha gripit flera oppositionella som anklagat regimen för att inte agera i coronakrisen, uppger Reuters.
Tysklands förbundsland Nordrhein-Westfalen överväger att släppa 1 000 fångar för att frigöra utrymme. Frigivning skulle inte inbegripa grova brottslingar och dem som dömts för sexualbrott.
Källor: AFP, Reuters, Human Rights Watch, Amnesty International (TT)