Radar

Intresset för omställning ökar under krisen

Omställningsnätverket har länge jobbat med att bygga motståndskraftiga lokalsamhällen.

Mitt under den pågående krisen märker föreningen Omställningsnätverket  ett ökat intresse för omställning till ett mer hållbart samhälle. De ser en tillströmning av nya människor som söker efter svar i komplexa tider.

Enligt omställningsnätverket, som länge arbetat med att skapa ett tryggt och livskraftigt samhälle på lång sikt, är det tydligt att människor söker efter meningsfulla sammanhang nu.

– Omställare har levt med en krisacceptans länge. Det är en rörelse som fokuserat på att bygga livskraftiga alternativ i lokala sammanhang. Det vi ser nu är att rörelsen har en förmåga att möta kriser, både mentala och praktiska, på ett helt annat sätt, säger ordförande för Omställningsnätverket, David Bennet i ett pressmeddelande.

Rekordmånga anmälda till webinarium

För att bemöta intresset arrangerar Omställningsnätverket en digital ”OmställningsBar” idag, fredag 27 mars kl 19.00–20.30. ”Vi minglar, snackar och hänger över ett glas vin eller kanske lite käk under avslappnade former. Några från Omställningsnätverkets styrelse kommer att vara med och berätta lite om oss och om varför vi förfestar”, står det på evenemangets Facebook-sida.

Det ökade intresset har Omställningsnätverket märkt av genom antalet som anmält sig till deras webinarium nästa vecka “Efter krisen: Ställ om istället för tillbaka” – som handlar om hur vi bygger motståndskraftiga lokalsamhällen. Över 1000 personer har meddelat att de är intresserade och cirka 300 personer har anmält sig, bland annat från Sverige, Danmark, Finland, Norge – och till och med Israel.

Uppskattningsvis är två tredjedelar nya för omställningsrörelsen, som funnits i Sverige i 10 år och som förening sedan 2013.