Radar

FN: Hela mänskligheten måste slå tillbaka

I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger är en kris för hela mänskligheten.

Coronapandemin påverkar hela mänskligheten och vi behöver lösa den tillsammans, uppmanar FN i samband med presentationen av en humanitär åtgärdsplan. Organisationen föreslår att ett stödpaket på motsvarande 20 miljarder kronor bör ges till världens fattigaste.

– Covid-19 är en fara för hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka. Global samverkan och solidaritet är nödvändigt. Enskilda länders insatser kommer inte att vara tillräckligt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid presentationen av planen.

Han varnade att miljontals människor riskerar att mista livet om världens länder misslyckas att samarbeta.

– Vår åtgärdsplan för covid-19 syftar till att möjliggöra en kamp mot viruset i världen fattigaste länder, och att beröra behoven hos de som är mest utsatta, speciellt kvinnor och barn, sade António Guterres.

– Vi har inte råd att förlora det vi hittills vunnit genom att investera i bistånd och följa de globala målen, fortsatte han.

20 miljarder kronor må låta mycket men bleknar i jämförelse med de nationella stödpaket som hittills lagts fram, exempelvis det amerikanska stödpaketet på motsvarande 20 000 miljarder kronor som den amerikanska kongressen klubbade igenom på onsdagen.