Radar

FN: Hela mänskligheten måste slå tillbaka

I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger är en kris för hela mänskligheten.

Coronapandemin påverkar hela mänskligheten och vi behöver lösa den tillsammans, uppmanar FN i samband med presentationen av en humanitär åtgärdsplan. Organisationen föreslår att ett stödpaket på motsvarande 20 miljarder kronor bör ges till världens fattigaste.

– Covid-19 är en fara för hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka. Global samverkan och solidaritet är nödvändigt. Enskilda länders insatser kommer inte att vara tillräckligt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid presentationen av planen.

Han varnade att miljontals människor riskerar att mista livet om världens länder misslyckas att samarbeta.

– Vår åtgärdsplan för covid-19 syftar till att möjliggöra en kamp mot viruset i världen fattigaste länder, och att beröra behoven hos de som är mest utsatta, speciellt kvinnor och barn, sade António Guterres.

– Vi har inte råd att förlora det vi hittills vunnit genom att investera i bistånd och följa de globala målen, fortsatte han.

20 miljarder kronor må låta mycket men bleknar i jämförelse med de nationella stödpaket som hittills lagts fram, exempelvis det amerikanska stödpaketet på motsvarande 20 000 miljarder kronor som den amerikanska kongressen klubbade igenom på onsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV