Radar

Tranor bryr sig inte om inreseförbud

Trandans vid Hornborgarsjön år 2013.

Tranorna samlas i allt större skaror, men sådant får vi människor passa oss för. I år råder vissa restriktioner för besökare vid Hornborgasjön, alla tranälskares paradis.

Sedan flera decennier har tranornas vårfest vid sjön i Västergötland lockat stora skaror besökare. Nu är fåglarna i gång igen och de senaste dagarna har runt 5 000 individer räknats in.

I lördags öppnade anläggningarna vid Hornborgasjön för året, men den här gången under lite andra förutsättningar.

– Vi har två besökscentraler, Trandansen och Naturum, där har vi begränsat antalet besökare. Och vi tar inte emot kontanter, säger föreståndaren Sofie Stålhand.

– Vi har ställt in vår tranfestival och alla våra inomhusaktiviteter men vi fortsätter utomhus. Vi flyttar ut så mycket vi kan.

Reaktionerna så här långt har varit väldigt positiva, berättar hon.

– Tranorna fortsätter ju att komma. I dessa tider när mycket av nyhetsrapporteringen är tråkig och det är jobbigt så känns det tryggt och glädjande att våren ändå kommer och fåglarna är på ingång.

I fjol kom en toppnotering i början av april, då omkring 27 300 tranor samlats vid sjön.

– Toppen brukar ligga i början av april. Det beror på vindarna, när det passar för tranorna att segelflyga in. Det kommer att trappa upp och det kan gå från en dag till en annan, säger Sofie Stålhand.

– I går gick vi också live med vår webbkamera, så även om man sitter hemma med förkylningssymtom eller i karantän så kan man njuta av tranorna och se dem dansa och sjunga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV