Zoom

Pakistan: Klimatförändringar hotar veteodlingen

Oberäknelig nederbörd kan få ödesdigra följder för vinter- och sommargrödor i Pakistan, där många jordbrukare fortfarande inte har någon kännedom om hur de kan anpassa sig till klimatförändringarna.

I april förra året förstörde hagelstormar, kraftiga regn och hårda vindar uppemot 150 000 ton vete i provinsen Punjab i Pakistan. Nu förutspås åter kraftiga regn i stora delar av landet och jordbrukare har uppmanat regeringen att utropa ett krisläge för jordbruket och klimatet.

Efter ett kort avbrott i regnandet i slutet av februari visade en prognos i början av mars från Pakistans meteorologiska avdelning att åskväder och regn väntas i nästan hela landet. Officiella uppgifter visar att från januari och till och med 21 februari har nederbörden varit 33 procent högre än vanligt.

Muhammad Aslam i staden Multan är en av dem som undrar hur det ska gå med veteskördarna. Medan vinterns regn har varit en välsignelse för honom och ny säd är på väg in, finns risk att långvariga regn kommer att bli en förbannelse. Det vete som såddes i november kommer snart vara klart för skörd men det inkommande regnet och fuktigheten riskerar att förstöra det.

– I södra Punjab är detta en stor fråga. Vädermönstren har förändrats så mycket att allt har försenats med en månad. Vi brukade så vete i oktober, men nu med den rekordartade mängden regn har hela vår årscykel förändrats. Vete har såtts sent och vid skördetid har vi regn i stället för optimal temperatur och torrare luft, säger Muhammad Aslam.

Den fuktiga luften utgör en fara för säden eftersom det kan orsaka svampangrepp.

Stora förluster

Muhammad Aslams oro delas av tusentals bönder i Punjab, där det finns stora områden jordbruksmark. Jordbruksbaserade produkter står också för 80 procent av exportintäkterna i området.

I april förra året förstörde hagelstormar, kraftiga regn och hårda vindar uppemot 150 000 ton vete i Punjab. Vid samma tidpunkt 2018 var vädret varmt och torrt – vilket var förhållanden som påverkade skördarna och kvaliteten på vetet negativt och också ledde till förseningar vid sådd av bomull över hela landet.

Hagelstormar förstörde stora arealer med vete i Pakistan förra året
Hagelstormar förstörde stora arealer med vete i Pakistan förra året. Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

De förändrade vädermönstren har lett till förluster inom jordbruket, där nästan hälften av arbetskraften är sysselsatt, varav några är bland de mest utsatta. En av de viktiga grödorna som odlas är det vete som har en central roll i den dagliga kosten för miljontals människor, och som också exporteras.

Pakistan är indelat i tio olika agroekologiska zoner och varje zon har sitt eget klimat och grödor. Ett förändrat klimat har påverkat de olika zonerna på olika sätt.

Uppmanar till krisläge

Aamir Hayat Bhandara, en jordbrukare i Pakpattan i centrala Punjab, säger att det tidigare regnade lite under vintern, och endast mellan december och mars.

– Nu börjar regnen i januari och slutar inte förrän i april. Efter det brukar vi ha monsunregn i juni och juli, så det finns ingen lång torrperiod. Nästan varje vinter förlorar vi grödor på grund av detta, säger Aamir Hayat Bhandara, som också är grundare av Farmers’ Bureau of Pakistan, FBP.

I oktober uppmanade FBP regeringen att utropa ett krisläge för jordbruket och klimatet i landet.

Jordbrukaren Bashir Ahmad rensar bland de bomullsplantor som dött under en översvämning i Punjabprovinsen
Jordbrukaren Bashir Ahmad rensar bland de bomullsplantor som dött under en översvämning i Punjabprovinsen. Arkivbild. Foto: Aaron Favila/AP/TT

– Olägliga stormar, oregelbunden nederbörd och plötsliga värmeböljor har påverkat våra grödor, inte bara under vintern utan också under sommaren, säger Aamir Hayat Bhandara.

Han påpekar att denna förändring har tvingat jordbrukare att gå över till andra grödor, som majs, som vanligtvis inte odlas i södra Punjab, men som nu fler odlar efter problem med bomullsskördar. Men brist på kunskap om klimatförändringarna innebär att det inte har skett i någon större skala.

Väderprognoser viktigt

Mohammed Aslam Chaudhry, chef för Pakistans meteorologiska avdelning berättar att han under sina 31 år inom yrket arbete inte har sett så oberäkneliga väderförhållanden som under de senaste åren.

– Innan 2015 hade regnen ett fast mönster och jordbrukare kunde planera efter vädret. Nu när det regnar vet ingen när det kommer att upphöra.

Väderprognoser kommer bli avgörande för att jordbrukare ska kunna planera sitt arbete.

Det finns en hjälplinje för jordbrukare som har frågor kring detta, men det saknas varningssystem på lokal nivå, menar Aamir Hayat Bhandara. Alla insatser når inte heller ut eftersom lokala jordbrukare ofta är analfabeter.

Aamir Hayat Bhandara menar att regeringen borde se till att det finns försäkringar i de fall skördar slår fel och lagermöjligheter för att kunna rädda skördar.

– Det måste vidtas statliga åtgärder för att begränsa effekterna av klimatförändringarna annars kan jordbrukarna och ekonomin komma att drabbas hårt, förklarar han.

En längre version av artikeln har tidigare publicerats av thethirdpole.net.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV