Energi

Fem tips för att hitta ut i naturen i Coronatider

Ta en paus från den sociala isoleringen och ge dig ut i naturen, uppmuntrar Naturskyddsföreningen.

När hela världen påverkas av coronaviruset kan ett sätt att hantera den nya tillvaron med hemmasittande och social distansering vara att söka sig ut i naturen. Naturskyddsföreningen ger på sin hemsida fem tips för att hitta ut och uppleva naturen.

– Gå ut i naturen, promenera, termosfika, andas frisk luft och njut av lugnet och den begynnande våren. Och ta med barnen på naturäventyr och upptäcktsfärd, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

1. Hitta ut i spenaten. Oavsett om du bor i stan, strax utanför eller på landet – naturen finns överallt, även tätortsnära och i städernas parker. Hitta ut i naturen var du än bor med hjälp av gratistjänsten Naturkartan.

2. Gå på naturäventyr. Ta med dig barnen ut på ett riktigt äventyr. Bygg en koja, ett bihotell eller gör en egen karta. Lyft upp ett par löv – studera och be barnen berätta vad de ser.

3. Lyssna på fågelsång. Stanna upp och lyssna på fåglarna och lär dig urskilja skillnader mellan olika fågelsång. En avkopplande aktivitet för såväl stora som små. Lär dig  de olika lätena med hjälp av fågelsångskolan i Sveriges radios Naturmorgon.

4. Den stora skräpjakten. När du ändå är ute – passa på att göra en insats för naturen. Ta med något att samla skräp i på promenaden. Diskutera med barnen – varför slänger vi skräp i naturen när vi vet att det är fel? Vad händer med skräpet? Sortera och släng på närmaste återvinningsstation.

5. Ut med eleverna. Idéer och tips till naturnära undervisning för skolbarnen. Så fixar ni en hasselmusholk, fjärilsrestaurang eller faunadepå. Här finns 30 olika insatser för djur och natur att genomföra med barn och unga.

– I all enkelhet, klä dig efter väder och ta med en fika. Slå dig ned. Se dig omkring. Njut. Naturen ger oss inte bara energi att klara av arbetsdagen, den är också värd att uppleva och njutas av. Att ta hand om naturen är att ta hand om sig själv, säger Karin Lexén.

Kolla också in Friluftsfrämjandets tips som riktar sig till barn och unga.