Radar

Dödsstraff avskaffas i Colorado

22 av USA:s 50 delstater har nu avskaffat dödsstraffet.

Dödsstraffet har avskaffats i den amerikanska delstaten Colorado. Det är den 22:a av USA:s 50 delstater som gör det.

I slutet av februari röstade delstatssenaten för ett avskaffande, och nu har guvernören Jared Polis skrivit under lagen som stoppar dödsstraffet, rapporterar The Colorado Sun.

I Colorado fanns tre dödsdömda män – Nathan Dunlap, Robert Ray och Sir Mario Owens, som nu fått sina dödsstraff omvandlade till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning. 

”Genom att omvandla Nathans dödsdom till ett liv utan möjlighet till frigivning har den federala polisen äntligen lyckats få ett rättvist slut på mer än ett kvarts sekel av rättsliga förfaranden i detta fall,” skrev Nathan Dunlaps advokat, Madeline Cohen i ett uttalande.

Flera har friats

”Vi vet att familjerna till Nathans offer har en massa åsikter om dödsstraffet och om hans straff. Vi respekterar det och kommer alltid att vara ledsna över den smärta och förlust de har utstått. Vi hoppas dock att dagens beslut gör det möjligt för dem att hitta en känsla av avslut, och att framtiden ger dem frid och läkning,” fortsatte hon. 

Endast en person har avrättats i Colorado sedan 1976. Gary Lee Davis avrättades år 1997, dömd för att ha våldtagit och mördat sin granne elva år tidigare.

TT skriver att rättsorganisationen The American Civil Liberties Union i en rapport påpekat att 167 personer som dömts till döden i Colorado sedan 1973 senare har kommit att frias.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV