Radar

Krispaket till kultur och idrott

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (S) håller pressträff med anledning av nya coronaviruset i Rosenbad i Stockholm.

Kultur- och idrottssektorn får en miljard kronor i krisstöd för att dämpa effekterna av coronakrisen, det meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind under fredagen.

Regeringens beslut att begränsa offentliga evenemang som konserter, föreställningar, idrottsevenemang och festivaler har försatt kultur- och idrottssektorn i djup ekonomisk kris. 

Nu har Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna enats om ett akut stöd på en miljard kronor till kulturen och idrotten. Kulturen tilldelas 500 miljoner för att lindra effekterna av coronavirusets spridning, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Statliga myndigheter omfattas inte

– När vi står inför stora utmaningar spelar kulturen och idrotten en viktig roll för många människor, säger Amanda Lind. 

Krispaketet gäller enligt DN både små och stora aktörer och ska även kunna gå till frilansare inom kultursektorn. Statliga myndigheter eller museum omfattas inte. Inte heller Dramaten eller Operan. 

– Detta stöd har vi sagt ska gå till föreningar, arrangörer och enskilda kulturskapare runt om i landet. De drabbas hårt av coronavirusets effekter. Sen är vi medvetna om att de statliga institutionerna som Dramaten, Operan och de statliga museerna också har en väldigt svår situation nu men där får vi återkomma, säger Amanda Lind i DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV