Radar

Coronadrabbade företagare i Örebro får två gratis månadshyror

Örebro hjälper små företagare i Coronakrisens spår, till exempel inom blomsterhandeln, med två gratis månadshyror.

I Coronavirusets spår har ett kommunalt bostadsbolag i Örebro bestämt sig för att ge två hyresfria månader till utsatta företagare. Åtgärden tror man på lång sikt kommer att gynna dem själva, företagarna och örebroarna.

Till följd av coronaviruset drabbas många företagare just nu av en svår ekonomisk situation med förlorade intäkter. Därför har det kommunala bostadsbolaget ÖrebroBostäder AB beslutat att låta extra utsatta företagare slippa betala hyran i april och maj. Målet är att försöka undvika ett ännu svårare ekonomiskt läge i Örebro längre fram.

– Vi står inför en unik situation och den här insatsen är något vi normalt inte skulle drömma om att göra. Men nu står vi här med en stor grupp företagare som är i en akut ekonomisk kris och om vi stöttar dem nu så har vi igen det senare, när vi slipper leta nya lokalhyresgäster, riskerar att få långvariga hyresförluster och kanske behöver anpassa våra lokaler till nya ägare, säger Ulf Rohlén, vd på ÖrebroBostäder i ett pressmeddelande.

Tillsammans med branschorganisationer har ÖrebroBostäder gjort en bedömning över vilka som främst behöver insatsen. Det handlar till exempel om restauranger och caféer, butiker med inriktning på sällanköpsvaror, såsom kläder, blommor och liknande.

– Högst prioriterat är människors hälsa. Men ska vårt samhälle börja fungera igen efter coronas framfart, så kan vi inte blunda för vilka som påverkas mest just nu. Bland dessa finns de minsta företagen, säger Kenneth Handberg, kommunstyrelsens ordförande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV