Radar

Omänskliga förhållanden för flyktingar i norra Syrien

Förödelse i staden Ariha i Idlibprovinsen i Syrien i januari.

Situationen för de människor som flyr våldet i norra Syrien blir allt svårare. Rädda barnen vittnar om en nära förestående katastrof, med temperaturer under noll, brist på vatten och sanitet. Många av de drabbade är kvinnor och barn.

Sedan december 2019 har 450 000 barn tvingats fly från sina hem i Idlib, Syrien, på grund av den våldsamma upptrappning av konflikten. Över en fjärdedel av befolkningen i regionen har tvingats på flykt.

Enligt Rädda Barnens samarbetspartner i Idlib har sju barn dött på grund av kylan och de svåra levnadsförhållanden som råder i lägren.

– När allt fler civila desperat söker säkerhet vid Syriens gräns till Turkiet, är vi oroliga för att dödsfallen kommer att stiga med tanke på de totalt omänskliga förhållanden som kvinnor och barn befinner sig i, med temperaturer under noll, inget tak över huvudet och inga varma kläder, säger Rädda Barnens ansvariga på plats i Syrien, Sonia Khush i ett pressmeddelande.

Bor i tält i snö och minusgrader

Tidigare i mars flydde nästan 145 000 människor från sina hem till den turkiska gränsen bara på tre dagar. Över 13 000 personer – inklusive cirka 5 200 barn – är inkvarterade i tillfälliga byggnader som skolor och ofärdiga byggnader utan el.

Över 80 000 bor i tält på öppna fält täckta av snö. De allra flesta är barn och kvinnor, som tvingats fly med bara de kläder de haft på sig.

För att hålla värmen bränner de plast och annat brännbart material i brist på trä, enligt Rädda Barnen. Familjer på flykt vittnar om en mycket svår situation.

– Det finns inget vatten, inga toaletter och lukten är outhärdlig. Vi har ingenting nu. Vit tog bara med oss våra barn. Vi hoppas att det internationella samfundet ingriper och att bombningen upphör. Vi hoppas att kriget ska ta slut och att vi får återvända till våra hem, säger Samer som bor i en av skolorna i Al Hasakeh i nordöstra Syrien med sina två barn.