Radar

Familjer provar bilfritt liv i Luleå

Under tre månader ska tre familjer i Luleå prova att ställa bilen helt.

I Luleå görs nästan hälften av alla resor under fyra kilometer med bil. I ett projekt som kommunen initierat ska tre familjer prova att leva utan bil i tre månader, rapporterar Svt Norrbotten.

Familjerna som deltar får tillgång till busskort, tågpendlarkort samt ellastcykel och vanlig elcykel med tillhörande vinterdäck. De har också möjlighet att samåka under den tid projektet pågår 15 januari till 15 april.

– Att ändra vanorna är nog största utmaningen faktiskt, att gå förbi bilen och ta bussen istället. Det är bekvämt att ta bilen många gånger, även om det är bekvämt att ta bussen också – du får sätta dig i en varm buss, säger Anders Larsson som är pappa i en av familjer som deltar, en familj med fem barn, till Svt.

De bor i Gammelstad cirka en mil utanför Luleå och ett större behov av planering är en sak som familjen har sett som en konsekvens av förändringen. 

– Särskilt om man ska åka och storhandla till sju personer. Den ena får ta packcykeln och den andra får åka buss till affären, säger Anders Larsson.

En annan av deltagarna är ensamstående David Jordansson med dottern Selma Lo på fyra år. För dem har vardagen inte ändrats så mycket som David trodde.

– Cykeln har blivit den nya bilen, berättar han.

Han ser också utmaningen främst i att ställa om mentalt, att låta bilen stå, och när det handlar om att de ska ut på lite större äventyr, som att åka och bada eller för att åka slalom.

– Då kommer det krävas ett annat tänk.

Deltagarna uppmanas skriva resedagbok under projekttiden och kommer bjudas in till gemensamma träffar. I en utvärdering ska de sedan få jämföra sina resvanor före och efter projektet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV