Zoom

Protester mot Preemraff samlar miljö- och ungdomsrörelser

Extinction Rebellions protestaktion mot Preemraffs utbyggnad.

I tisdags inledde Mark- och miljööverdomstolen förhandlingar i Lysekil om den omdebatterade utbyggnaden av Preemraff. Samtidigt mobiliserade flera olika miljö- och ungdomsorganisationer mot vad många ser som ett beslut som kan få katastrofala miljökonsekvenser. 

Trots regnigt och blåsigt väder var det flera hundra aktivister som samlades i Lysekil på tisdagen, samtidigt som förhandlingen inleddes. Protesterna var organiserade av paraplynätverket Stoppa Preemraff och på plats fanns miljöorganisationer som Jordens Vänner, Greenpeace, Fältbiologerna och Fridays For Future. Men även representanter från flera politiska partier och ungdomsförbund.

Klimataktion kräver total nedläggning

Domstolens förhandling pågick den här veckan med parter från både Preem och miljöorganisationer samt många privatpersoner som motsätter sig utbyggnaden. De flesta miljöorganisationerna vill inte att Preem ska få bygga ut verksamheten, men vissa, till exempel Klimataktion, anser dessutom att raffinaderiet i sin nuvarande form borde läggas ned helt.

– Om man tillåter en verksamhet som försämrar miljön så bryter man mot lagen att Sverige ska skydda sina medborgare. Varje ton koldioxid som släpps ut är en skuldbörda till framtida generationer, sa advokaten Pia Björstrand från Klimataktion till Svt under tisdagens förhandling.

Efter att förhandlingen avslutades på torsdagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att deras utlåtande kommer att dröja till den 15 juni, rapporterar TT. Först därefter är det upp till regeringen att fatta det slutgiltiga avgörandet. Men när det kommer är oklart, enligt uppgifter till TT från Jakob Lundgren, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Isabella Lövin.

"Uppror på riktigt"

Vid niotiden på tisdagen, när ledamöterna anlände till socitetshuset Oscar i Lysekil där förhandlingarna skulle hållas, genomförde Extinction Rebellion ett par visuella aktioner. Bland annat hade man placerat ut något som skulle föreställa omkullvälta oljefat på en vit segelduk med tygnallar på. Efter detta inleddes programmet på Rosvikstorg alldeles i närheten där tal och artistframträdanden pågick hela dagen.

Många hade samlats på Rosvikstorg i Lysekil för att protestera mot Preemraff
Många hade samlats på Rosvikstorg i Lysekil för att protestera mot Preemraff. Foto: Valdemar Möller 

En av de första talarna var Ossian Lindvall från Extinction Rebellion. Han inledde med att säga att han hade tänkt hålla ett pepptal men att han under den senaste tiden börjat känna sig alltmer uppgiven.

– Jag vaknar upp varje morgon med en klump i magen och känner att det här kommer inte gå. Det är ett riktigt allvarligt läge nu.

Talet förbyttes dock ganska snart från sorg till ilska.

– Vi kommer göra uppror mot den svenska regeringen och alla som förstör, inte som en jävla slogan utan på riktigt! Den 6 juni, på nationaldagen, samlas vi i Stockholm och gör uppror, sa han en liten bit in i talet.

Livet på jorden betyder mer än arbetstillfällen

En av aktivisterna som tagit sig till Lysekil för att protestera var Yasmina Karlsson.

– Eländet måste stoppas, vi kan inte fortsätta låtsas som att det inte finns någon klimatkris. Att investera i fossilindustrin är motsatsen till det vi måste göra just nu.

– Jag hoppas att domstolen är tillräckligt modiga för att fatta bra beslut. Jag läste en intervju med regeringens utredare där han sa att han är van vid att hantera målkonflikter, men vad är målkonflikten i att rädda liv på jorden? Sexhundra arbetstillfällen är ingenting mot livet på jorden, fortsatte hon.

Många håller inte med aktivisterna

Vid halv tolv tågade ett antal personer från Extinction Rebellion till själva raffinaderiet som ligger ungefär 13 kilometer utanför Lysekil. Där genomförde de en symbolisk aktion genom att plantera ett träd.

Även de som vill att Preem ska få bygga ut raffinaderiet hade satt upp banderoller
Även de som vill att Preem ska få bygga ut raffinaderiet hade satt upp banderoller. Foto: Valdemar Möller

Många invånare i Lysekil håller dock inte med aktivsterna om att Preemraff inte bör få tillstånd. Samtidigt som protesterna på Rosvikstorg ägde rum anordnade Moderaterna i Lysekil en stödmanifestation i stadsparken. Runtom i staden satt också fler banderoller från Näringslivscentrum i Lysekil med texten: ”Vi måste tro på vår egen förmåga att lösa klimatproblemen. Låt Preem fortsätta utveckla drivmedel.”

Kan bli Sveriges största utsläppskälla

Preem själva har erkänt att utbyggnaden av själva anläggningen kommer göra att utsläppen ökar från 1,7 miljoner ton till 2,7 miljoner ton koldioxid per år. Det skulle göra Preem till Sveriges största utsläppskälla. Redan i dag står de för cirka tre procent av de nationella utsläppen.

Preem menar dock att de kommer kunna minska utsläppen i användarledet genom att fasa in förnyelsebara drivmedel, de vill även genom ny teknik fånga in och lagra koldioxid. Dessa argument ger dock miljöorganisationerna inte mycket för. På Stoppa Preemraffs hemsida lyfter de att det i Preems ansökan inte finns några rättsligt bindande skrivningar om minskade utsläpp eller övergång till biobränsle.

En global kamp

Andra argument som lyfts fram av de som vill låta Preem bygga ut raffinaderiet är att det är viktigt för jobben i Lysekil och att om de inte får tillstånd där så kommer de göra det någon annanstans istället.

Men Alfred Lundberg som också var på plats för att demonstrera tycker inte att det håller:

– Det pågår en kamp mot den här typen av industrier på många platser så det är inte så lätt att bara flytta någon annanstans. Vi måste kämpa där vi är men samtidigt föra kampen tillsammans, sa han.

Alfred Lundberg, som är uppvuxen i området, var en av de som protesterade
Alfred Lundberg, som är uppvuxen i området, var en av de som protesterade. Foto: Valdemar Möller

Han berättade att han själv kommer från trakten och att det därför känns extra viktigt för honom att vara här. Han trodde inte att domstolen skulle låta sig påverkas av protesterna men däremot hoppades han att det skulle kunna få effekt på regeringsbeslutet.

Panelsamtal och musikframträdanden

På eftermiddagen hölls ett panelsamtal på Lysekils hotell om framtidens fossilfria samhälle där deltagarna bland annat diskuterade de positiva tendenser som trots allt finns, bland annat pekade flera på att den stora uppslutningen av aktivister i Lysekil bådar gott.

– Miljörörelsen har tidigare varit lite för expertorienterad men nu genom Fridays for future har vi sett hur en massrörelse vuxit fram och det känns väldigt positivt, sa sociologen Håkan Thörn.

I ett panelsamtal om framtidens fossilfria samhälle deltog Farida al-Abani från Feministiskt initiativ, Lars Igeland från Jordens vänner,  sociologen Håkan Thörn, Carl Schlyter från partiet Vändpunkt, Isadora Wronski från Greenpeace och vänsterpartisten Rickard Warlenius
I ett panelsamtal om framtidens fossilfria samhälle deltog Farida al-Abani från Feministiskt initiativ, Lars Igeland från Jordens vänner, sociologen Håkan Thörn, Carl Schlyter från partiet Vändpunkt, Isadora Wronski från Greenpeace och vänsterpartisten Rickard Warlenius. Foto: Valdemar Möller

Carl Schlyter från partiet Vändpunkt menade också att vi måste ge naturen rättigheter och att det är dags att ”sätta en sjukdomsdiagnos på kapitalismen”. Isadora Wronski från Greenpeace berättade att hon haft ett samtal med en moderat företrädare i Lysekil och blivit positivt överraskad, men hon menade också att Moderaterna gått på Preems greenwashing.

Under dagen hölls också flera musikuppträdanden med artister som Jens Lekman, Nynningen och punbandet Attentat.

Stöddemonstrationer i Lund och Stockholm

På kvällen anordnades stödmanifestationer på Stortorget i Lund och Medborgarplatsen i Stockholm där några hundra personer samlades med banderoller och skyltar i den kyliga skymningen. Ett flertal av de organisationer och ungdomsförbund som var på plats i Lysekil var representerade och höll tal även i Stockholm och XR-kören anordnade allsång.

Kiyana Kazemfar från SSU Stockholm var en av de många talarna på stöddemonstrationen i Stockholm mot Preemraffs utbyggnad
Kiyana Kazemfar från SSU Stockholm var en av de många talarna på stöddemonstrationen i Stockholm mot Preemraffs utbyggnad. Foto: Sofia Härén

Nätverket Skiftet deltog med massupptryckta skyltar och deras kanslichef Robin Zachari var iklädd ett stort Stefan Löfven-huvud och höll vad som föreställde en oljetunna med sugrör i handen.

"Bojkott av kött och flyg är nödvändiga"

Här inledde Fältbiologernas vice ordförande Leo Calandrella Rudberg som lyfte de stora hoten vi står inför men också folkrörelsernas och samhällets möjligheter att skapa förändring.

– Bojkott av kött och flyg är nödvändiga, men för att systemet ska ändras krävs politiska krav. I stadsbudgeten läggs uppåt 30 miljarder skattekronor på att sponsra klimatskadlig verksamhet. Nästan tre gånger så mycket som den samlade miljöbudgeten.

Några hundra personer deltog i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm
Några hundra personer deltog i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Sofia Härén

Även Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt menade att klimatkrisen är enkel på så sätt att vi behöver sluta investera i fossila bränslen och istället stödja de förnybara alternativen.

– Jag har stor respekt för alla er som försöker leva hållbart, men faktum är att även om vi alla gör det, så är det fortfarande 100 stora företag som står för 70 procent av alla utsläppen i världen.

Han betonade att vi måste sätta gränser för dessa företag eftersom de inte klarar av att göra det själva och uppmanade regeringen att följa upp sina vackra ord och högtidstal med handling.