Energi

Hoppfullt om ett Saudiarabien i förändring

Nora Al Awadh, Mila Alzahrani och Dae Al Hilali spelar de tre systrarna i "En kvinnas val".

Filmen ”En kvinnas val” ger en god inblick i ett samhälle där allt offentligt liv är uppdelat mellan män och kvinnor. Men samtidigt som gamla traditioner bibehålls, blir det allt svårare att värja sig för förändringar.

När Haifaa al Mansour slog igenom internationellt med Den gröna cykeln för åtta år sedan hyllades den världen över. Det var den första långa spelfilmen som gjorts i Saudiarabien och dessutom av en kvinna.

Al Mansours fjärde film, En kvinnas val, med svensk premiär idag, har även den stor chans att bli en publiksuccé. Precis som Den gröna cykeln tar filmen upp kvinnors ofrihet och de starka patriarkala strukturer som råder i Saudiarabien.

Huvudperson är läkaren Maryam som jobbar på ett litet sjukhus på den saudiarabiska landsbygden. När hon blir utskälld av en äldre manlig patient som vägrar att behandlas av en kvinna, bestämmer hon sig för att åka iväg på en läkarkonferens i Dubai. Där hoppas hon få nya ingångar som kan leda till ett mer attraktivt jobb på ett större sjukhus i Riyadh.

Men ingenting går som hon tänkt. Vid flygplatsen blir hon hindrad från att resa för att hennes far och manliga förmyndare, glömt att förnya hennes resetillstånd.

Eftersom fadern är bortrest vänder hon sig till en högt uppsatt manlig släkting för hjälp. Genom en missuppfattning utfärdar han istället ett tillstånd så att hon kan kandidera i kommunalvalet.

En blandning av frustration och jävlar anamma får Maryam att slå slag i saken. Hon har ett enda mål med sin kandidatur – att få den leriga vägen till sjukhuset asfalterad för att öka framkomligheten för ambulans och patienter.

Hennes beslut väcker anstöt hos många och systrarna försöker övertala henne att låta bli. Folk kommer att skratta, hon kommer att skämma ut familjen som redan lider av dåligt rykte på grund av sin verksamhet i musikbranschen.

Men Maryams beslutsamhet och mod får snart deras skam att övergå i stolthet. Klippet där Maryam i niqab presenterar sin kandidatur blir viralt och hon blir intervjuad i tv.

Filmen ger en god inblick i det Saudiarabiska samhället, där allt offentligt liv är uppdelat mellan män och kvinnor. Samtidigt som gamla traditioner bibehålls, har samhället svårt att värja sig för det moderna. Systern lagar mat till fastebrytandets måltid med hjälp av youtube-instruktioner. De extravaganta bröllopsfesterna gästas enbart av kvinnor som välsminkade och uppklädda till tänderna lyssnar på smörsångerskans religiösa sånger om profeten Muhammed.

Filmen innehåller flera starka scener. När Maryam får hjälp att sammankalla männen i staden till ett kampanjmöte får hon hålla talet via videolänk bakom ett skynke eftersom hon inte får ha direkt kontakt med männen. Men när en av männen avbryter och gör narr av henne rusar hon in i tältet, där männen är samlade, och talar dem tillrätta.

Upprört klargör hon att hon förtjänar deras respekt och att hon kommer att driva frågor som rör även deras bästa. Vid det här laget har hon bytt ut sin niqab mot en hijab.

Det är lätt att glömma bort att det bara var knappt två år sedan det blev lagligt för kvinnor att köra bil när vi får följa hur Maryam dagligen kör runt i sin splitternya bil som fortfarande har kvar plasten på sätena. Bilen blir lite av en symbol för frihet och handlingskraft, och för tankarna till en saudiarabisk Thelma och Louise.

Den kanske starkaste scenen är när den gamla mannen som vägrade bli behandlad av henne visar upp trycksvärtan på sin tumme och förklarar att han röstade på henne för att hon är en skicklig läkare som förtjänade att vinna.

En kvinnas val visar att förändring kan ske snabbt, trots uråldriga strukturer. Utan att avslöja hur det går med Maryams kandidatur, lyckas hon åstadkomma betydligt mer än vad hon själv trodde var möjligt. Det lämnar tittaren hoppfull.

Energi

Glesbygd och identitet på scen i höst

Lo Ragnar Lidström och Nino Mick slår sina påsar ihop i en föreställning om glesbygd, tro och identitet.

En föreställning om glesbygd och identitet, en ung människas kamp mot cancern, ett kollektivt återseende, en hyllad nationalskald och sexarbetare i San Fransisco. Det är några av månadens kulturtips från Valdemar Möller.

Lo Ragnar & Nino

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick är båda hyllade poeter. Lo Ragnars dikter skildrar den svenska norrländska glesbygden och dikten Min eld vann Aftonbladet kulturs skrivartävling 2022. Nino Mick å sin sida har varit svensk mästare i poetry slam och skrivit flera diktsamlingar. Nu möts de båda poeterna i en föreställning om glesbygd, tro och identitet där nyskrivna dikter blandas med nyskriven musik. Föreställningen turnerar med Riksteatern under hösten och våren, för turnédatum se Riksteaterns hemsida.

I kroppen min (Riksteatern)

2013 dog författaren, journalisten och musikern Kristian Gidlund i cancer, endast 29 år gammal. Fram till sin död skrev han bloggen I kroppen min när han naket och öppet skildrade sin kamp mot cancern. I föreställningen som bygger på texter från bloggen spelar Razmus Nyström en man som utforskar meningen med livet och döden. Kristian Gidlunds barndomsvän Mats Björke står för den specialkomponerade musiken. I kroppen min är på turné under hösten och avslutas med en föreställning i Leksand den 27 november. För övriga speldatum se riksteatern.se

Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet
Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet. Foto: Klara G

Tv-serier

Historien om Sverige

Med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige väljer SVT att storsatsa med sin mest påkostade historieserie någonsin. 100 historiker, arkeologer och experter medverkar och påkostade scenerier ska ge kött och blod åt tiden som skildras. Serien kommer att sändas i tio delar med premiär den 5 november. Ciceron är skådespelaren Simon J Berger.

Vi som valde att stanna

Vi som valde att stanna är en ukrainsk dramaserie i sex delar som har samproducerats av SVT. Serien skildrar krigsutbrottet och de människor som har valt att stanna kvar i Kiev. Varje del tar avstamp i verkliga händelser och tanken är att visa vanliga människors liv – bortom krigsrubrikerna.

Filmer

Tillsammans 99

23 år efter att filmen Tillsammans hade premiär återvänder Lukas Moodyson till karaktärerna som vi fick följa i 1970-talskollektivet. Nu har det hunnit bli 1999, kollektivet är sedan länge splittrat kvar finns bara Göran och Klasse. Men så en dag återförenas de för att fira Görans födelsedag. Vad har hänt sedan sist, lever drömmarna från 70-talet fortfarande kvar och äter Göran fortfarande gröt? Frågorna är många.

Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder
Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder. Foto: Ita Zbroniec

Vintersaga

Sången Vintersaga av Ted Ström sjöngs in av Monica Törnell på 80-talet och har kommit att bli en svensk klassiker. I filmen med samma namn gör Carl Olsson ett försök att skildra det svenska vemodet. Precis som i låten gör han nedslag på olika platser i ett fruset vintersverige. Här finns kärlek, vänskap, fotboll och drömmar men också alkohol, droger och mörker. Tillsammans formar de 24 ögonblicksbilderna en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Ur filmen This world is not my own
Ur filmen This world is not my own. Foto: Folkets bio

This world is not my own

Den här dokumentärfilmen berättar den verkliga historien om Nellie Mae Rowe, en kvinna som föddes i den amerikanska södern år 1900 som dotter till en före detta slav och som senare kom att bli en berömd och internationellt hyllad konstnär. Samtidigt som den skildrar hennes liv fram till hennes död 1982 så speglas också den amerikanska segregationen, rasismen och medborgarrättskampen. Filmen visas på Folkets bio.

Somliga går med trasiga skor

Vad finns det att berätta om Cornelis Vreeswijk som inte redan är sagt? Kanske en hel del ändå. Med hjälp av aldrig tidigare visat arkivmaterial tecknar regissören Magnus Gertten sin bild av den ikoniska trubaduren. En person som trots allt framgångar fortsatte att ge röst åt samhällets utsatta och svaga, kanske för att han såg sig själv som en av dem. Filmen går upp på bio den 17 november.

Labor 

Den här filmen handlar om Hanna som flyttar från Sverige till San Francisco där hon snart kommer i kontakt med queerscenen och börjar försörja sig som sexarbetare. Hanna Pils har regisserat en film som ska utmana vår syn på sex och arbete. Filmen visas på Folkets bio.

Energi

Kurs i hållbart resande tar elever till Katalonien

Skulle du vilja lära dig mer om hållbart resande och förändra dina och andras resvanor i grönare riktning? Då finns en kurs för dig – som avslutas med en två veckor lång tågresa till Katalonien.

Handen upp, alla som slitit sitt hår i processen pussla ihop långa tågsträckor till kontinenten. En kurs på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen i södra Stockholm kan minska våndorna inför nästa semesterplanering.

Kursen ges på kvartsfart under våren 2024, och innehåller digitala såväl som fysiska träffar. Den avslutas med en två veckor lång tågresa till den spanska provinsen Katalonien. Resan planeras under kursen, och under resans gång ingår möten med olika aktörer som arbetar med hållbart resande och lokal utveckling.

I teoridelen ingår historiska och kulturella aspekter av resande och turism, liksom ekologisk och social hållbarhet kopplat till resande. ”Vi jobbar också med hur vi kan göra vår egen omställning och hur vi kan inspirera andra att förändra sina resmönster”, står att läsa i kursbeskrivingen.