Radar

Grekland sätter migranter i fängelse

Migranter vandrar mot gränsövergången vid grekiska Pazarakule på söndagsmorgonen.

Migranter som olagligen tagit sig in i Grekland från Turkiet har dömts till långa fängelsestraff, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Att sätta migranter i fängelse är en policyförändring som trätt i kraft efter i lördags, då Turkiet öppnade gränserna till Europa.

Grekland har infört flera åtgärder för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig in i landet. För första gången utdöms nu fängelsestraff på fyra år – utan rätt till permission – till människor som söker skydd. 

– Det här är helt nytt i Grekland. Tidigare dömdes inte migranter som tog sig in olovligen i Grekland trots att det funnits lagutrymme, säger Maragitis Petritzikis, som arbetar för UNHCR i norra Grekland till Ekot.

Splittrade familjer

Att sätta dem i fängelse är en policyförändring som trätt i kraft efter i lördags, menar han. Sedan dess har 45 personer dömts, bara ett dygn efter att de gripits. Bland dem finns minst fem män som tagit sig till Grekland tillsammans med sina familjer.

– Kvinnor med barn har också dömts men fått villkorlig dom. Men familjefäderna kommer hamna i fängelse, säger Petritzikis.

Vad som händer med familjerna till de dömda männen än ännu oklart. Tills vidare får de sitta på en mottagningsanläggning i byn Fylakio nära gränsen till Turkiet. Enligt Petritzikis är en sak säker – familjerna kommer att vara splittrade för en lång tid framöver. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV