Radar

EU-ledare samlas vid gränsen

Migranter och flyktingar bakom ett taggtrådsstängsel vid gränsen mot Turkiet nära Kastanies i nordöstra Grekland.

Dubbla kriser får EU att vända ut och in på mötesscheman och reseplaner.
Samling råder vid turk-grekiska gränsen, medan utrikeschefen skyndar till Ankara. Hela det tyngsta ledargarnityret inom EU:s olika institutioner ska på plats följa läget vid Greklands gräns mot Turkiet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, permanente rådsordföranden Charles Michel, EU-parlamentets talman David Sassoli och ordförandelandet Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic ska i samlad tropp uttala sitt stöd för Grekland – och sitt fortsatta nej till fritt inträde för de tiotusentals migranter och flyktingar som samlas på den turkiska sidan.
”Det är helt nödvändigt att hitta en gemensam europeisk lösning”, skriver det kroatiska ordförandeskapet i ett uttalande.

Samtidigt är EU:s utrikeschef Josep Borrell och krishanteringskommissionären Janez Lenarcic på väg till Turkiet för att försöka tala om situationen, medan Bryssel förbereder sig på att ta emot EU-ländernas inrikes- och migrationsministrar för ett extrainsatt krismöte på onsdagen.

Kritik mot stopp

Grekland har svurit på att man inte tänker öppna upp sin gräns. Liknande ord har också hörts från andra länder längs den rutt över Balkan upp mot övriga EU som användes av hundratusentals under flyktingkrisens mest akuta dagar hösten 2015.

Allehanda hjälp- och människorättsorganisationer är samtidigt djupt kritiska mot uttalanden från Grekland – och även Ungern – om att inte längre ta emot några asylsökande.

”Att söka asyl är en rättighet, inte en lyx. Att visa medmänsklighet och försvara rättigheter är det bästa sättet att försvara EU:s gränser på”, säger Lotte Leicht från Human Rights Watch i ett uttalande.

”EU:s medlemsländer måste göra mer för att dela på ansvaret för asylsökare som anländer till Turkiet, både ekonomiskt och genom att erbjuda säkra vägar till Europa”, säger Eve Geddie från Amnesty International.

Många möten

Parallellt bollar EU-ledarna även med krishantering kring coronaviruset. Under tisdagen och onsdagen håller hälsokommissionären Stella Kyriakides nya telefonöverläggningar med medlemsländernas hälsoministrar, som sedan samlas i Bryssel för ett extramöte på fredag.

Smittospridningen har även fått EU-parlamentet att tills vidare säga nej till alla besökare och extraevenemang i sina lokaler i Bryssel. Om det även gäller för klimataktivisten Greta Thunbergs framträdande inför parlamentets miljöutskott på onsdagen är dock fortsatt oklart.

Krisresor och krismöten i EU

Här är några av veckans extrainsatta resor och möten i EU på grund av flyktingkrisen och coronaviruset:

* Tisdag: Kommissionsordförande Ursula von der Leyen med flera besöker turk-grekiska gränsen. Utrikeschefen Josep Borrell i Turkiet. Hälsokommissionär Stella Kyriakides håller telefonöverläggningar med hälsoministrarna.

* Onsdag: Euroländernas finansministrar håller telefonmöte om ekonomiska konsekvenser av virusspridningen. Extra eftermiddagsmöte i Bryssel för Inrikes- och migrationsministrarna om flyktingläget.

* Torsdag-fredag: Informellt utrikesministermöte i Kroatien som även blir delvis formellt för att medlemsländerna ska kunna ta beslut om situationen kring Turkiet och Syrien.

* Fredag: Extra hälsoministermöte i Bryssel om virusläget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV