Radar

Turkiet: Migranter rör sig mot EU-gränsen

Migranter vandrar mot den grekiska gränsen i hopp om att beskedet om öppna gränser ska visa sig stämma.

Uppgiften om att Turkiet ska öppna gränserna mot EU har fått hundratals migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

Det var på torsdagen som en hög turkisk befattningshavare anonymt uppgav att Turkiet kommer att ”öppna portarna” och inte längre stoppa syriska flyktingar och migranter från att nå EU land- eller sjövägen.

Uppgiften spreds bland annat via den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah. Den har inte bekräftats officiellt men har redan fått hundratals migranter att ta sig till den nordvästliga provinsen Edrine, vid landgränsen till Grekland.
Bilder från provinsen visar migranter som vandrar längs motorvägar och över fält i hopp om att beskedet ska visa sig stämma.

Grekland svarade under fredagen med att förstärka gränsbevakningen.
Grekland har stärkt skyddet av sina land- och havsgränser så mycket som möjligt, säger en regeringskälla.

Upptrappning i Idlib

Bakgrunden till Turkiets obekräftade besked är upptrappningen i Idlib i nordvästra Syrien, där minst 33 turkiska soldater dödades under torsdagen. Striderna väntas leda till en ny stor flyktingström till Turkiet, där över 3,6 miljoner syriska flyktingar redan befinner sig.

Turkiet har lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd.

"Inte ett tomt hot"

President Recep Tayyip Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU för migranter. Så har hittills inte skett, men Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, menar att gårdagens varning väger tyngre än tidigare påståenden.

– Det är inte ett tomt hot. Turkiet har länge hotat med detta, men det här kom efter en dag när landet led svåra militära förluster. Jag tror att man är hårt pressad. Det här är ett desperat försök att fästa EU:s och världens uppmärksamhet på situationen i Idlib, säger han till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV