Radar

Giftrök från skogsbränder dödade rökmusen

En brand i den australiska delstaten New South Wales.

Giftig rök från bränderna i Australien dödade utrotningshotade möss, enligt forskare det första exemplet på djur utanför brandområdena som har dött av att andas in farlig rök.

Den första av de så kallade rökmössen (Pseudomys fumeus), som fått sitt namn efter sin silvergrå päls, dog efter tre dagar i fångenskap efter det att den första röken började spridas över huvudstaden Canberra i januari, enligt forskare vid Charles Sturt University.

Nio av mössen som hölls i närheten av Canberra dog de följande dagarna, trots att de närmaste bränderna var över två mil bort.

– Rökmössen som dog hade fått allvarliga lungsjukdomar, med stora mängder mikropartiklar som överensstämde med de dödliga (partiklarna) PM2,5, som uppkommer vid skogsbränder, säger djurvårdsexperten Andrew Peters.

Resultaten visar att skadan på Australiens fauna, som tidigare beräknats till över en miljon döda djur i brandområdena, kan vara värre än befarat, säger Andrew Peters.

– Nu när vi vet att röken från skogs- och markbränder kan döda djur på stora avstånd från bränderna är det möjligt att djur över betydligt större delar av Australien har påverkats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV