”Ekologiska jordbruk är de enda som fungerar”
Copyright © 2021 Mediehuset Grön Press AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Sofia Härén
Publicerad 2020-02-25
RadarDe sju största bankerna i Sverige fortsätter att finansiera och investera miljarder i företag som är inblandade i kontroversiell vapenexport. Det visar en uppföljningsrapport från Diakonia och Fair Finance Guide.
Enligt rapporten Bomber och granater – svenska bankers stöd till kontroversiell vapenexport. har de sju granskade bankerna (Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank) fortfarande finansiella kopplingar till 15 företag inblandade i kontroversiell vapenexport.
Det är företag som exporterar vapenrelaterade produkter till länder som klassas som auktoritära regimer, kränker mänskliga rättigheter eller är inblandade i väpnade konflikter.
– Bankerna måste ta ansvar för att allas våra sparpengar inte stödjer vapenexport till länder som förtrycker sin befolkning eller deltar i Jemenkriget, säger Penny Davies, Diakonias policyrådgivare i utvecklingsfinansiering i ett pressmeddelande.
Företagens vapenaffärer inbegriper till exempel export av granatkastare och flygande stridsledningscentraler till Förenade Arabemiraten, och motorer till stridsflygplan i Saudiarabien. Båda länderna är stridande parter i Jemenkonflikten, där människor flyr undan flyganfall och bombattacker i det som FN kallar världens största humanitära kris.
De sju bankernas fonder investerade 4,6 miljarder kronor i företagen. Dessutom har fyra av bankerna även gett lån och andra finansieringstjänster till sex av företagen, till ett värde av totalt 20,7 miljarder kronor.
– Att bankerna ger lån till vapenföretagen är ännu värre än att de investerar. Lånen hjälper företagen att fortsätta verksamheten. Bankerna borde ställa mycket högre krav på företag för att de ska få låna pengar. Det skulle även många bankkunder uppskatta, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter.