Radar

Ror hem på lunchen – översvämningar i Halland

Mikael Jönsson får ta båten mellan hemmet och bilen då vägen är översvämmad vid Nissan i Åled.

När Mikael Jönsson kommer hem för lunchpaus får han ro sista biten – hans hus i halländska Åled är helt omgivet av vatten. För Lagan gällde på måndagen fortsatt en klass 3-varning för extremt höga flöden, medan läget förbättrats i Nissan.

En klass 3-varning utfärdades i helgen och innebär enligt SMHI ”extremt väder” som kan innebära ”stor fara för allmänheten”.

– Enligt våra kriterier är en klass 3-varning något som kan inträffa vart 50:e år, så det här är något mycket ovanligt. I Lagan har vi den högsta uppmätta nivån någonsin. Vi började inte mäta i det här området av Lagan förrän 1984, så det är inte jättelång tid men vi ligger mycket över den tidigare högsta nivån, konstaterar Richard Alpfjord Wylde på söndagen.

Räddningstjänsten i Halmstad har nu en hög beredskap om läget i Nissan försämras igen sedan 15 000 sandsäckar och även barriärer skickats till kommunen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men hittills har de inte behövt placeras ut.

Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred
Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred. Översvämningsrisken längs Nissan och Lagan är stor. Foto: Johan Nilsson/TT

Vi har inga pågående insatser just nu. Vi har inte fått några inkommande samtal om att någon behöver hjälp, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten till TT på måndagseftermiddagen.

Den tidigare klass 3-varningen för extremt höga flöden i Nissan har sänkts till en klass 2-varning för mycket höga flöden.

Sjönk i Lagan

I Lagan sjönk vattennivån med cirka 30 centimeter under natten till måndagen, men klass 3-varningen är kvar. Hittills avvaktar räddningstjänsten även här med att lägga ut barriärer.

– Vi har haft ytterligare någon källare med vatten i, men i övrigt har det varit lugnt. Flödena har varit sjunkande, säger Laholms räddningschef Andreas Nilsson.

Längs Lagan är det i Knäred som flest i kommunen har drabbats – ett tiotal bostadshus har påverkats av översvämningen.

– Husägare som ligger illa till har ett eget ansvar för att säkra sina bostäder.
Vi kommer att bistå med sandsäckar och vi kommer att lämna ut sand. Men det är fastighetsägarnas eget ansvar att se till att göra det här, säger kommundirektör Mattias Rossköld i Halmstad.

Båt sedan i lördags

I Åled några kilometer utanför Halmstad ser vi vägar i villakvarter som varit översvämmade. Nissans vatten har sjunkit undan igen, men de kommande dagarna väntar mer nederbörd.

– Båten fick vi ta fram i lördags, säger Mikael Jönsson.

Familjens hus brukar vara omgivet av åkermark – nu bor han plötsligt på en liten ö i en stor sjö. Men han tar det med ro.

– Det finns de som har det hundra gånger värre. De som byggde det här huset visste vad de gjorde, tomten är förhöjd, säger han.

Bara i Halmstads kommun har ett tiotal fastigheter drabbats av inträngande åvatten från Nissan.

Allt oftare

Översvämningarna kommer allt oftare, konstaterar räddningstjänstens stabschef Magnus Ericson.

Det blir mer och mer vanligt tyvärr. Vi har extrema skyfall, vi har milda vintrar med mycket regn och det fyller upp. Det kanske är något vi får se mer av i framtiden, säger han.

– Kommunen och räddningstjänsten inriktar sig på att skydda samhällsviktiga verksamheter, framför allt elförsörjning, vattenförsörjning och avloppshantering. Även skolor och förskolor prioriteras, berättar kommunens räddningschef Hans Ekberg för TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV