Radar

Ny arbetskraftsförmedling för nyanlända och utvisade

Många ungdomar får jobb i handeln.

En ny arbetsförmedling för ungdomar som blivit utvisade och nyanlända har startats av flera individer från civilsamhället och näringslivet. Även ungdomar som blivit utvisade och vill tillbaka och arbeta i Sverige ska kunna få hjälp, samt ungdomar med olika funktionsvariationer.

Föreningens ordförande, Kinna Skoglund är en av grundarna till nätverket #vistårinteut,  som engagerar sig för asylsökande ensamkommande barn och ungdomar.

I ett pressmeddelande berättar hon att idén kom i slutet av 2019, då hållbarhetskonsulten Emma Dalväg tog kontakt.

– Vi kände båda att politiken och myndigheter hade gått i baklås och att civilsamhället tillsammans med näringslivet skulle kunna låsa upp många knutar, säger hon i ett pressmeddelande.

Arbetskraftsförmedlingen kommer att driva kampanjer för att hitta och förmedla jobb, skapa nätverk mellan aktörer i civila samhället över hela landet, och vända sig till företag för att försöka matcha ihop arbetsgivare med ungdomarna. 

– Vi tror och vet att det finns många företag, stora som små, som vill bidra till en positiv samhällsutveckling samtidigt som de gör något bra för ungdomar, säger Kinna Skoglund.

Styrelsen består av representanter både från civilsamhället och näringslivet med olika kompetenser.