Indien har mer än 1,3 miljarder invånare, Kina drygt 1,4 miljarder. Tillsammans utgör de mer än en tredjedel av världens befolkning, ändå har de flesta av oss mindre koll på vad som händer i något av de båda länderna än vi har på Donald Trumps senaste tweet. När vi hör om länderna är det oftast i samband med ett upplopp, ett virusutbrott eller i samband med ett statsbesök – som nu när Trump hälsar på Indiens premiärminister Narendra Modi.
Vem är Narendra Modi? Själv framställer han sig gärna som en efterföljare till Mahatma Gandhi, men som många har påpekat är den enda uppenbara likheten att båda är, eller var, vegetarianer. I det mesta annat är Modi Gandhis totala motsats. Där Gandhi stod för ickevåld har Modi fört en politik som går ut på att förtrycka muslimer. Innan Modi blev president styrde han över delstaten Gujarat där 2000 muslimer mördades av hinduiska nationalister 2002. Modi har fortfarande inte gett någon kompensation till offrens familjer eller gjort något för att garantera deras säkerhet. Istället har han infört en lag som gör att bara hinduer, buddhister och kristna kan få indiskt medborgarskap – inte muslimer. Dessutom har han återkallat Kashmirområdets begränsade autonomi, den enda del av Indien med en majoritet av muslimer.
Donald Trump har förstås ingenting emot det här, istället hyllar han Modi som en stor ledare och säger att “Modi har fört Indien samman som en fader”. Men om Modi är en fader är han, som talkshowvärden John Oliver uttryckte det, den typen av fader som inte hyser några känslor för sin familj och som hatar sina barn om de inte ser upp till honom.
I Kina har vi också sett hur den muslimska gruppen uigurer spärras in i stora interneringsläger för att omskolas till goda kineser. Vi talar ofta om förtrycket av muslimer i europeiska länder, men faktum är att det inte är mycket bättre i många andra delar av världen. De terrordåd som har begåtts i islams namn har gjort att även helt vanliga muslimer blir illa behandlade i de flesta icke-muslimska länder.
Det värsta med ledare som Donald Trump, Jair Bolsonaro, Victor Orbán, Narendra Modi, Rodrigo Duterte och så vidare (listan kan göras lång) är dock att det förakt för oliktänkande som de utsöndrar så lätt smittar av sig på landets befolkning. När personer som dessa kommer till makten förflyttas gränserna för vad som är acceptabelt i samhället. Det är knappast en slump att polisvåldet i Indien har ökat efter att Modi kom till makten eller att högerextremismen vuxit sig starkare i USA efter att Trump valdes. I Sverige är vi på väg åt samma håll, men utvecklingen kan fortfarande hejdas. Låt andra länder bli ett varnande exempel.
Fettisdagen.
Den svenska förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.