Radar

Fortsatt stopp av tyska vapen till Saudi

Saudiarabien har tidigare visat intresse för den tyska stridsvagnen Leopard 2.

Tyskland förlänger sitt stopp av vapenexport till Saudiarabien med ytterligare sex månader. Det är ett beslut som uppskattas av rättighetsorganisationer, men som riskerar att irritera bland annat Frankrike.

Regeringens talesperson Steffen Seibert säger att stoppet nu gäller till 30 september i år.

Enligt tyska Deutsche Welle var den tyska regeringen oense i frågan. Socialdemokraterna SPD har drivit på för en förlängning av stoppet, medan kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel har antytt att Tysklands strama linje kanske behöver bli mer flexibel.

– Vi är emot försvarsexporter till diktaturer och till aktiva konfliktzoner, säger SPD:s vice partiledare Ralf Stenger i tv.

Tryck från organisationer

Tyskland stoppade exporten till Saudiarabien som en reaktion på att journalisten Jamal Khashoggi dödades på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Tyskland var den enda större vapenexportören, vid sidan av exempelvis Danmark och Finland, som stoppade exporten, vilket hyllades av enskilda organisationer.

Tidigare i veckan uppmanade 20 organisationer som är verksamma i Jemen – bland annat Human Rights Watch och Norska flyktingrådet – Angela Merkel och Tyskland att behålla stoppet.

Enligt Washington Post har stoppet visat sig få stor betydelse, men också orsakat splittring inom EU. Storbritanniens och Frankrikes export av vapen till Saudiarabien påverkas nämligen, eftersom länderna är beroende av tekniskt avancerade komponenter från tyska tillverkare. Frankrikes president Emmanuel Macron tillhörde kritikerna när beslutet fattades i oktober.

– Vad är kopplingen mellan vapenförsäljning och mordet på herr Khashoggi? Jag förstår kopplingen till det som händer i Jemen, men det finns ingen koppling till herr Khashoggi, sade han på en presskonferens.

Airbus irriterat

Franska Airbus vd Tom Enders riktade skarp kritik mot Tyskland i en intervju med Reuters tidigare i år.

– Det har gjort oss på Airbus galna i flera år att även om det bara är en liten tysk del inblandad i exempelvis en helikopter, så tar sig den tyska sidan rätten att exempelvis blockera försäljningen av en fransk helikopter, sade han.

Saudiarabien var 2017 världens tredje största land när det gäller satsning på militärt material, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.  98 procent kom från utlandet. Även om USA är överlägset största exportören beställde exempelvis den Saudiarabiska flottan 33 patrullbåtar från Tyskland 2014. 

De största vapen exportörerna

Länderna som var de största exportörerna av större konventionella vapen mellan 2013 och 2017.

Exportör andel (%)

1. USA 34
2. Ryssland 22
3. Frankrike 6,7
4. Tyskland 5,8
5. Kina 5,7
6. Storbritannien 4,8
7. Spanien 2,9
8. Israel 2,9
9. Italien 2,5
10. Nederländerna 2,1

Källa: Sipri