Radar

Skaffar nya djur trots förbud

Många med djurförbud skaffar ändå djur.

Många som har fått förbud att ha djur för att de vanvårdat eller plågat dem struntar i förbudet, visar en granskning som SVT gjort. Förra året bröt närmare 40 procent av de kontrollerade personerna mot sitt djurförbud, visar granskningen. 

Varje år utfärdas omkring 200 djurförbud i Sverige, men långt ifrån alla följer reglerna. Förra året gjorde landets länsstyrelser 264 kontroller av personer med djurförbud. Totalt bröt 100 av de kontrollerade mot sitt djurförbud.

Länsstyrelsen gör dels slumpmässiga kontroller och dels kontroller efter anmälningar och tips från allmänheten.

– Det är högt prioriterat från oss att göra kontroller mot folk med djurförbud. Men vi måste också väga av hur vi lägger våra resurser, säger Jenny Larsson, enhetschef och ansvarig för djurskyddsområdet vid länsstyrelsen i Gävleborg, till SVT. 

Enligt Lena Jacobsson, förundersökningsledare på djurskyddspolisen är det dock endast i ett fåtal fall så att någon uppsåtligen skadar djur. 

– I de allra flesta fall beror det på helt andra omständigheter: psykisk ohälsa, livskris och så vidare.Det är ofta en tragisk bild som kommer fram när man tittar närmare, säger hon till SVT. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV