Radar

Minister: 8 000 koalor befaras döda i bränder

Koalor i Cudlee Creek sitter i en bostad efter att ha blivit räddade från en brand i en trädgård.

Uppemot 8 400 koalor längs mellersta och norra kusten i delstaten New South Wales befaras ha dött i skogsbränderna som härjar i Australien, enligt landets miljöminister Sussan Ley.

Över 100 bränder rasar fortfarande och nya höga temperaturer väntas nästa vecka.

Mellan 15 000 och 28 000 koalor beräknas leva i kustområdet och runt en tredjedel av dem kan ha dött i bränderna eftersom ”uppemot 30 procent av deras livsmiljö har förstörts”, säger Ley enligt The Guardian.

– Vi kommer att veta mer när bränderna har lugnat sig och en ordentlig bedömning kan göras, säger hon till mediebolaget ABC:s radioprogram AM.

Det är inte bara koalan som lider av bränderna. Andra hotade eller sårbara arter som västliga markpapegojan i Western Australia och det lilla pungdjuret sminthopsis aitkeni i South Australia har drabbats.

– Det behöver inte vara fluffigt och gulligt, det kan vara fjälligt och stickigt, och det är lika viktigt för mig som miljöminister men också för Australiens miljö, säger Ley.

Nio personer har hittills omkommit i bränderna i Australien och hundratals bostäder har förstörts. Räddningstjänsten bekämpar över 100 mark- och skogsbränder samtidigt som temperaturer uppåt 40 grader väntas till början av nästa vecka.

Sedan bränderna startade i september har runt fem miljoner hektar brunnit upp i Australien, enligt The Guardian. Reuters skriver att det rör sig om över fyra miljoner hektar i fem olika delstater.