Radar

Iran stryper internet inför nya protester

På bilden syns en man som använder ett internetkafé i Irans huvudstad Teheran.

Iran har begränsat mobilt internet i flera provinser, rapporterar den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Ilna med hänvisning till en källa inom kommunikationsdepartementet.

Begränsningen handlar om att det inte går att nå vissa sajter utomlands, och har införts i flera provinser, enligt källan. En myndighetsrepresentant dementerar uppgiften.

Organisationen Netblocks som bevakar internetbegränsningar skriver på Twitter att den har upptäckt störningar av internettrafiken i Iran under morgonen.

Uppgifterna kommer inför det att nya protester väntas i landet. Aktivister har med hjälp av sociala medier uppmanat till demonstrationer och minnesceremonier för de döda på annandagen.

Protesterna inleddes den 15 november mot minskade bränslesubventioner, men breddades till att omfatta krav på bland annat politiska liberaliseringar.

Regimens svar var ett av de blodigaste i den islamska republikens 40-åriga historia. Omkring 1 500 människor dödades på mindre än två veckor, enligt Reuters sammanställning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV