Radar

Dags att börja städa i rymden

Med hjälp av en robotliknande farkost, Clearspace-1, planerar den europeiska rymdmyndigheten Esa att hämta den uttjänta satelliten Vespa.

Rymden sägs vara den största soptippen av dem alla. Med hjälp av en robotliknande farkost, Clearspace-1, planerar nu den europeiska rymdstyrelsen Esa att för första gången fånga in ett rejält rymdskräp, en 100 kg tung klump, och ta med den tillbaka till jorden igen.

Vi människor har en nästan osviklig förmåga att sprida skräp runtomkring oss, varhelst vi drar fram. Den största soptippen av dem alla sägs ligga i rymden. Vi har bara varit aktiva i rymden i några få årtionden, men redan finns där miljontals objekt i omloppsbana runt jorden, som inte kan definieras som så mycket annat än ”skräp”. Däribland inte färre än 3 000 obrukbara satelliter.

Dessutom ökar antalet skräpartiklar hela tiden, alldeles oavsett människans aktiviteter, i takt med att större föremål kolliderar med varandra och splittras upp i mindre delar, som också kan krocka med varandra. På så sätt utgör detta skräp en accelererande risk. Inte bara för de bemannade rymdfärder vi genomför av och till, utan också för de nya – och mycket dyra – satelliter som hela tiden skickas upp.

Robotarmar

”Tänk dig själv hur farliga haven vore, om alla skepp som någonsin har gått i kvav fortfarande drev runt där ute. Så ser det nämligen ut i rymden och det kan inte fortsätta på det viset”, säger Jan Wörner, chef för Esa, i ett pressmeddelande.

Nu finns – för första gången – långtgående planer på att göra sig av med lite av det här skräpet. Esa planerar nämligen att skicka upp en rymdfarkost, Clearspace-1, som i ett avancerat pilotprojekt och med sina robotliknande armar ska fånga in och ”krama” den uttjänta satelliten Vespa – ett 100 kilo tungt föremål som placerades i rymden av farkosten Vega år 2013 – och ta med sig detta skräp på en självmordsfärd ner mot jorden igen.

Droppe i havet

”Studier från både Nasa och Esa visar att enda sättet att stabilisera miljön runt jorden är att aktivt ta bort skräp”, säger Luisa Innocenti, som leder det aktuella Esa-initiativet ”Clean space” eller ren rymd på svenska.
På sin färd ner mot jorden kommer Clearspace-1 inte bara förstöra Vespa, utan också sig själv, varför resan har beskrivits som ett kamikazeliknande uppdrag.

Att ta bort 100 kilo skräp från rymden är i och för sig som att försöka tömma Vänern med en hink. Men tanken är att projektet ska utgöra startskottet för en helt ny era, en tid då vi mer aktivt tar ansvar för vår nedskräpning och städar upp efter oss, uppger Esa.

Fakta: Satellittävling

Sverige är ett av de länder som tävlar om att bli först med att skjuta upp små satelliter från Europa, från rymdbasen Esrange. Statliga rymdbolaget SSC vill ha drygt 400 miljoner kronor för att bland annat bygga en uppskjutningsramp.
Antalet satelliter i omlopp runt jorden väntas öka kraftigt de kommande åren för att bland annat möjliggöra utbygganden av 5G-nätet. Och förutom i Sverige finns planer på att skjuta upp satelliter från Storbritannien och Portugal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV