Radar

Ny binda ska få fler flickor till skolan

Många flickor stannar hemma från skolan för att de inte har tillgång till mensskydd.

Mensfattigdom beräknas drabba en halv till en miljard flickor och kvinnor världen över. Nu har två svenska forskare utvecklat en återanvändbar binda som är lätt att hålla ren och som ska testas av 300 flickor i Kenya.

– Att leva med skam och förnedring är en känsla som av människor skattas värre än smärta. Kan vi bidra till att flickor och kvinnor slipper känna denna känsla och istället kan känna en värdighet, så är det i sig värt mycket, säger Karin Högberg, forskare vid Högskolan i Borås till Erikshjälpen, som samarbetar med forskarna med att sprida bindan.

Många flickor stannar hemma från skolan för att de inte har tillgång till mensskydd. Samtidigt är mens starkt kopplat till stigma och tabun och många lider i tysthet.

Menskopp inte självklart

I Kenya har 65 procent av landets kvinnor inte råd att köpa mensskydd, utan använder istället allt ifrån tygtrasor till löv för att absorbera blodet.

Forskarna Karin Högberg och Lena Berglin har arbetat med att ta fram produkten sedan 2015. Bindan de utvecklat har flera lager textil med små hål där blodet rinner ner, vilket gör att ytan hålls torr så länge bindan inte blir överfull. Samtidigt är den lätt att tvätta och torkar snabbt.

Enligt Karin Högberg är menskoppen – som spridits till utvecklingsländer av flera biståndsorganisationer – en fantastisk produkt, men det är långt ifrån alla som är bekväma med att använda den.

– Det kan både finnas kulturella skäl till det men också att man som flicka och kvinna bara i sig själv kan känna ett stort motstånd mot att föra in något så stort i sin kropp, säger Karin Högberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV